Lachen om boeren en bedelaars

maandag 23 oktober 2023 – Peter Altena heeft ons de afgelopen maanden op de site interessante kijkjes op boeren in achttiende-eeuwse teksten geboden. De boer komt er niet goed van af, maar, zoals Altena bij zijn vergelijking van de Boerekermis van Rotgans met het ‘Boeren Geselschap’ van Bredero al liet zien: dat was een eeuw eerder nauwelijks anders.

Het neerkijken op, en lachen om, boeren is in de zeventiende eeuw niet alleen in teksten, maar ook in de beeldende kunst te vinden. Adriaen van de Venne (1590-1662) maakte jarenlang monochrome schilderijtjes waarmee mensen die ze konden betalen zich vrolijk konden maken over boeren en bedelaars. Een aantal van die werken is te vinden op de tentoonstelling ‘De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne’, die nog tot 21 april 2024 in het Zeeuws Museum in Middelburg te zien is. 

De titel dekt overigens de lading niet helemaal: Van der Venne schilderde ook landschappen en allegorieën, hij ontwierp afbeeldingen bij orangistische pamfletten en voor de boeken van Jacob Cats. En hij schreef enkele boeken waarin de afbeeldingen ook door hemzelf ontworpen zijn. De publicatie en verspreiding van die boeken verzorgden Van der Venne en zijn broer in een eigen drukkerij annex boekhandel. Van al die activiteiten zijn op de tentoonstelling voorbeelden te zien.

Voor wie deze bijzondere tentoonstelling wil bezoeken: het Zeeuws Museum rekent geen toeslag op de entreeprijs, maar hanteert wel tijdsblokken voor de toegang tot de zalen waarin de expositie gehouden wordt. Toen ik er was, was het er niet heel druk en kreeg ik direct toegang tot de tentoonstelling, maar het museum raadt aan om al tevoren een tijdsblok voor het bezoek te reserveren.

Voor wie Middelburg te ver weg vindt, is er een boekje dat het verhaal van de tentoonstelling vertelt, met afbeeldingen van veel van de tentoongestelde werken. – Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.