maandag 5 maart 2012 – Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag verschijnt ca 1 april 2012 het essay Het einde der remonstranten, geschreven door Simon Vuyk.
Het boekje bevat een alternatieve kijk op de historie van de remonstranten, van 1610 tot aan het einde van de twintigste eeuw. Vuyk beschrijft hoe de remonstranten de enige rechtvaardiging van hun bestaan zochten in het streven naar de ene, verenigde en verdraagzame protestantse kerk van Nederland.
Dit streven liep drie maal uit op een fiasco. Met de wending naar de vrijzinnige theologie kwam na 1872 een einde aan de oorspronkelijke doelstelling van de Remonstrantse Broederschap. Alsof er niets aan de hand was, vervolgde de Broederschap haar weg, maar de verloochening van haar verleden wreekte zich de gehele twintigste eeuw in een ambivalente koers die leidde tot verlies van identiteit.
Simon Vuyk bespreekt op persoonlijke wijze deze ontwikkelingen aan de hand van verschillende interpretaties die het begrip verdraagzaamheid in de loop der tijden onderging en zet uiteen hoe verdraagzaamheid bij de remonstranten tenslotte ‘in de wacht’ werd gezet. — RvV
¶ Simon Vuyk, Het einde der remonstranten. Arminius als mythe. Vrijheid en verdraagzaamheid bij de remonstranten als probleem. Kampen, uitgeverij Kok. Ca 100 blzz. (geïllustreerd). Te koop tegen gereduceerde prijs ad € 14 door dit bedrag over te maken op rekening 1012375 t.n.v. S. Vuyk, Deventer onder vermelding van Het einde & uw adres. Zolang de voorraad strekt.