Jicht bestrijden met gehakte pissebedden

vrijdag 30 maart 2012 – Wat te doen tegen jicht? De Amsterdamse arts Steven Blankaart (portret) zag in zijn Verhandelinge van het Podagra en vliegende Jicht (1684) de oplossing vooral in het drinken van melk. Willem ten Rhyne, geneesheer in Indië (portret), memoreert dat de Chinezen en Japanners de ziekte bestreden ‘door het branden van moxa [bijvoet] en het steken van een gouden naald’.

Op de website van de Tresoar staat een fraai recept waarmee de jichtlijder in het koude, vochtige Holland zelf aan de slag kan:

Men neemt 81 levendige steenkrobben [pissebedden] deselve dood gemaakt hebbende hakt men ze zeer fijn, maakt er dan negen gelijke porsietjes van, vervolgens neemt men ongeveer 14 a 18 gedroogde pruimen nadat deselve groot zijn, laat die goed gaar in water koken doet er dan de steenen uit […]

Ook kan de lezer er terecht voor recepten voor middeltjes ter bevordering van de haargroei, voor drilpudding- en oliebollenrecepten, en voor instructies om zelf hoestdrankjes te maken (hier).

De oude Hippocrates meende dat podagra (jicht) veroorzaakt werd door Bacchus en Venus: ‘omdat ze dikwils uit te veel wijn drinken en venus-spul geboren werd’ (Blankaart, p. IV). Hierop doelden ook de schrijvers van de Almanak der blygeestigen (1828). In hun ‘Tweede Proeve uit een Satiriek Woordenboek’ beschreven ze podagra als ‘het grootkruis der galanterie’.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.