18e-eeuws inzicht: mannen zijn wellustiger dan vrouwen

Anna du Pire als Granida. Schilderij van Bartholomeus van der Helst (1660)

donderdag 19 april 2012 – ‘De roman Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken is echt een treffend Nederlands voorbeeld’, zegt de Britse historicus Faramerz Dabhoiwala in een interview over de veranderingen in de seksuele moraal in de 18de eeuw. Dabhoiwala houdt op 20 april in Leiden een lezing over dit onderwerp.

De in Amsterdam opgegroeide Dabhoiwala (University Lecturer in Modern History aan Exeter College, Oxford) constateert dat vrouwen in de 17de eeuw werden gezien als animators van overspel. Zij waren wellustig en grepen elk moment aan om arme weerloze mannen te verleiden en hen zo in het ongeluk te storten. De schuld verschuift in een korte tijd naar mannen. Dabhoiwala stelt dat een belangrijke rol hierin is weggelegd voor vrouwelijke schrijvers.

Dat het vrij denken over seks door de orthodoxie niet erg gewaardeerd werd, blijkt uit de lotgevallen van de Nederlandse filosoof Adriaan Beverland. Hij is een vrijdenker op het gebied van seks, zegt Dabhoiwala. In De peccato originali (1678) beweert Beverland dat de zondeval in de Bijbel eigenlijk draait om Adam en Eva die seks hebben. ‘Zijn interpretatie werd niet erg gewaardeerd. Hij moest vluchten naar Engeland. Daar was het klimaat kennelijk toch wat beter voor dit soort vrijdenkers.’

¶ Lezing van Dabhoiwala is op 20 april (aanvang 15.30 uur). Locatie: Leiden, Clveringaplaats 1, Lipsius-gebouw (zaal 028). Info hier. Aanmelden, maar wel gratis.
Faramerz Dabhoiwala, The Origins of Sex. A History of the First Sexual Revolution. Allen Lane/Penguin Books. 496 blzz. Prijs € 30,99 (recensie Germaine Greer).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.