maandag 23 april 2012 – Francis Martens, alias Suske de Poup, en de Bretonse deserteur Jan Baptist Petit (het Voorvelleke) leefden in de laatste decennia van de 18e eeuw. Ze woonden in het Belgisch-Limburgse provinciestadje Sint-Truiden. Om precies te zijn in achterstandswijk De Hel, achter de 11e-eeuwse Sint-Gangulfuskerk.
Suske de Poup (spreek uit: de poep) dankte zijn bijnaam aan zijn innemende verschijning: de poepchique jongen met het mooie poepke. Alle meiden waren gek op hem. Zijn kompaan Petit droeg een voorvelleke, een lederen schortje.
De twee waren handlangers van de Bokkenrijders. Ze werden op een gegeven moment beticht van brandstichting en gearresteerd. Na foltering bekenden ze de feiten, werden veroordeeld. Ze werden juli 1784 levend verbrand op de brandstapel op de Grote Markt. De vrouw van Suske de Poup eindigde haar leven aan de wurgpaal, nadat zij van medeplichtigheid was beschuldigd.
Zojuist verscheen Sint-Truiden 1784, geschreven door Frank Decat, waarin het ware verhaal over Suske de Poup en zijn makker uit de doeken wordt gedaan. Decat bestudeerde de criminele dossiers in de archieven van Sint-Truiden, Hasselt en Luik. Aan de hand daarvan beschrijft hij de criminele historie van Sint-Truiden aan het eind van de 18e eeuw.
Tussen het Ancien Régime en nieuwe, verlichte denken, voor en tijdens de Franse bezetting beleefde de stad, net als zovele andere Europese steden, woelige tijden. Sint-Truiden 1784 legt niet alleen de ziel van een stad op een kantelpunt van de geschiedenis bloot, maar brengt bovendien het verhaal van heel Limburg onder het bestuur van de laatste prins-bisschoppen van Luik. In Sint-Truiden vonden in de jaren 1780 de zwaarste gerechtelijke vervolgingen ooit plaats. Er werd afgerekend met het Ancien Regime en de Luikse revolutie van 1789 kwam eraan.
¶ Frank Decat, Sint-Truiden 1784. Criminele histories in een Luikse stad. Uitgeverij Davidfonds. ISBN 978 90 5826 856 3. Prijs € 27,50. Tentoonstelling van zondag 22 april tot vrijdag 4 mei in de abdij van Sint-Truiden. Info.