Historische roman over Leidse spinozistische kringen

dinsdag 8 mei 2012 – Op 16 mei 2012 verschijnt Vrij man, van Nelleke Noordervliet. Deze historische roman gaat over arts-jurist Menno Molenaar, die na de vroege dood van zijn vader het genadebrood van zijn Rotterdamse familie eet. De jonge Menno gaat studeren in Leiden, waar hij in contact komt met twee werelden: die van de perverse Engelse lakenreder Dixon en die van de jonge radicale denkers rond Spinoza. Met een van hen, Adriaan Koerbagh, sluit hij vriendschap.

Noordervliet maakt zelf deel uit van haar verhaal: zij wandelt met Molenaar door zijn verleden en schrijft zijn geschiedenis, die een vertekening is van de echte geschiedenis. Kan zij het verleden immers echt kennen, echt begrijpen?

Over de ontstaansgeschiedenis van Vrij man houdt de schrijfster een blog bij, waarvan elke vrijdag een nieuwe post verschijnt op Athenaeum.nl. Hierin beschrijft zij de valkuilen en problemen die het schrijven van een historische roman met zich meebrengt.

¶ Nelleke Noordervliet, Vrij man. Uitgeverij Augustus (blurb). ISBN 9789045705538. Voor ca 464 blzz betaal je ongeveer € 24,95.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.