Bas doet boos

dinsdag 29 mei 2012 – In de onlangs verschenen aflevering van Vooys, het nummer dat met een zekere feestelijkheid gedenkt dat het blad dertig jaar bestaat, is een artikeltje te vinden van drie bladzijden en drie regels.

De schrijver van het stukje is Bas Jongenelen, docent aan de lerarenopleiding in Tilburg en maar liefst ‘ervaringsdeskundige’. In zijn verhaal maskeert hij met vertoon van boosheid de tevredenheid met zichzelf.

Jongenelen vindt dat het literatuuronderwijs maar beter afgeschaft kan worden, omdat leraren Nederlands zich in hun ondoorgrondelijke luiheid en saaiheid bepalen tot het herkauwen van wat lang lang geleden door geleerden beweerd is. Het onderwijs volgt de wetenschap niet langer op de voet, zo beweert de ervaringsdeskundige, en daarom moet het onderwijs maar weg.

Is die man stapelgek? Nee, hij doet boos!

Bas is naar eigen zeggen auteur van diverse publicaties over rederijkerskluchten. Hij weet er, opnieuw naar eigen zeggen, meer van dan de gemiddelde docent Nederlands, maar is nog nooit uitgenodigd om een gastles te geven. Er zijn van die misstanden in de wereld die niemand begrijpt!

Déze begrijp ik echter wel.

Wie zo gemakzuchtig en zo sneu zijn eigen ijdelheid transformeert in afkeer en verachting van anderen, moet maar gewoon lekker alleen spelen. Misschien moet de ervaringsdeskundige uit Tilburg gewoon wat aan zijn ervaring doen en zich bijvoorbeeld de vraag stellen of het echt waar is dat het onderwijs de wetenschap niet langer volgt.

Als het al waar is, dan is de vraag naar het waarom heel wat interessanter dan het kortzichtig standpunt dat het allemaal ‘aan hullie’ ligt. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.