Wandelen in Dordt

Dordts exercitiegenootschap De Vrijheid (1783)

zondag 24 juni 2012 – Walibi, de Efteling, Duinrell: het kan allemaal op zondag. Maar volgende week zondag is Dordrecht een goed alternatief.

In het historische centrum van Dordrecht zijn op loopafstand van elkaar ongeveer zeventig zaken gelegen, die kunst, antiek en curiosa, of (antiquarische) boeken verkopen. Ze zijn aaneengesloten in de Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren: de club die de Dordtse Boekenmarkt en het Kunstrondje Dordt organiseert. Dit Kunstrondje is op de eerste zondag van de maand: aanstaande zondag (meer info hier). Het rondje valt dan samen met de boekenmarkt (info hier).

Je hoeft natuurlijk niet te winkelen om te wandelen in Dordt. De stad heeft ook een rijke achttiende-eeuwse geschiedenis. Zo heeft de Dordtse pensionaris Cornelis de Gijselaar in de Patriottentijd een belangrijke rol gespeeld. Wie tijdens het wandelen door de stad goed rondkijkt, kan er een paar prachtige achttiende-eeuwse gevels zien.

Een verrassing is het Dordts Patriciërshuis. Een woonhuis dat sinds vorig jaar voor het publiek is opengesteld. Het is grotendeels in Louis XVI-stijl ingericht. Hoogtepunt is de ronde zaal die rond 1780 door de toenmalige eigenaar Pompejus Hoeufft aan het huis is toegevoegd, en die uitzicht biedt op de Oude Maas, de Noord en de Merwede.

¶ Een museumjaarkaart wordt in het Dordts patriciërshuis niet geaccepteerd, maar de toegangsprijs van € 5 is overkomelijk.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.