Feit en fictie over 18e-eeuwse pottenbakker

zondag 23 september 2012 – Josiah Wedgwood zou ik niet zo gauw een pottenbakker noemen, al heeft zijn fabriek in Staffordshire massa’s potten afgeleverd. Over deze interessante 18e-eeuwse fabrikeur is zojuist de biografische roman The Potter’s Hand verschenen. Geschreven door de Engelse biograaf, columnist en romanschrijver A.N. Wilson.

De roman is gebaseerd op de gebeurtenissen rond het familiebedrijf Wedgwood, uiteraard met Josiah als hoofdpersoon. Hij was – hinkend op een been na amputatie van zijn rechter onderbeen – een typische man van de Verlichting. Hij deed wetenschappelijke experimenten, was een groot liefhebber van kunst en was ook nog eens iemand met groot technisch inzicht.

Bovendien had Josiah aandacht voor de sociaal-economische aspecten van zijn bedrijf. Hij was niet alleen een fanatiek abolitionist. Hij bouwde zelfs, nadat zijn in 1759 opgerichte porseleinfabriek winst begon te maken, een dorp rond de fabriek. Zoals in de 20ste eeuw Calvé in Delft en Philips in Eindhoven ook een wijk bouwden voor hun arbeiders. Verder investeerde Josiah ook in logistieke projecten (kanalen en wegen) om de snelle aan- en afvoer van klei en aardewerk te kunnen garanderen.

In 1773 kreeg Josiah Wedgwood, die later Charles Darwin als kleinkind in zijn armen zou nemen, een giga-order uit Rusland. Catharina II wenste een tafelservies voor 50 personen. Een jaar later al werd het beroemde Green Frog Service naar Petersburg vervoerd: 944 voorwerpen, gedecoreerd met maar liefst 1222 Engelse landschapjes.

¶ A.N. Wilson, The Potter’s Hand. Atlantic Books 2012. ISBN 1848879512. Lees hier het eerste hoofdstuk. En lees hier de recensie in The Financial Times.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.