Lustig op cd

maandag 24 september 2012 – Zojuist verscheen een cd met 24 capricetten voor het klavier, van Jacob Wilhelm Lustig (1706-1796).

Deze Hamburger, leerling van onder anderen Telemann, was meer dan een halve eeuw stadsorganist van Groningen. Hij heeft dankzij zijn opvoedkundige muziektijdschriften en zijn muziektheoretische werken een enorme invloed gehad op het Nederlandse muziekleven in de 18e eeuw.

Capricetten zijn kleine fantasieën, schrijft Lustig in zijn Muzykaale Spraakkonst (1754). Het zijn kleine werkjes, gecomponeerd rond een korte gedachte, die op verschillende manieren wordt belicht. Mogelijk was Bachs Das wohltemperierte Klavier de aanleiding voor het schrijven van de capricetten.

Eeuwenlang meende men dat ze, net als veel ander werk van Lustig, verloren waren gegaan. Maar in 1994 doken ze op in het Duitse Aurich. Enkele jaren geleden verschenen ze voor het eerst in druk, en nu is er dus een cd.

¶ De cd Vierentwintig Capricetten voor ’t Clavier (Vincent van Laar orgel, klavecimbel en orgel) is uitgebracht door Stichting Groningen Orgelland en kost € 7,50. Kijk hier naar een filmpje over de capricetten. En lees hier het eerste muziektijdschrift dat Nederland heeft gekend: Samenspraaken over muzikaale beginselen (1756) van Jakob Wilhelm Lustig.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.