UB Leiden toont dikke pillen

dinsdag 2 oktober 2012 – Op vrijdag 5 oktober wordt in de UB Leiden de tentoonstelling Bibliotheca Pharmacia geopend (aanvang 16.00 uur).

De UB kwam in 2010 in het bezit van de omvangrijke collectie farmaceutische boeken van J.M.H. (Jaap) van de Sande (1916-2001). Hij was vanaf 1949 eigenaar van de ‘Apotheek van de Sande’ te Vlissingen.

Een keuze uit deze collectie wordt nu voor het eerst tentoongesteld. De bezoeker maakt een wandeling langs bijzondere boeken op het gebied van de botanie, waaronder The Great Herball van John Gerard, een van de hoogtepunten van de botanische literatuur uit de zeventiende eeuw. Verder zijn er farmacopeeën te zien, voorschriftenboeken voor de apotheker, waaronder een uniek handschrift van de farmacopee van de stad Lille (Rijsel). Ook liggen er boeken van de Zwitserse arts, botanicus, alchemist en astronoom Paracelsus (1493-1541).

Behalve dikke pillen zijn er originele voorwerpen uit de oude apotheek te bewonderen. Zoals vijzels, stampers, apothekerspotten en pillenplanken.

Programma

  • Kurt De Belder (directeur van de Universitaire Bibliotheken Leiden): welkomstwoord
  • Rob Moss (bestuurslid Stichting Van de Sande en apotheker): ‘Jaap van de Sande, farmaceutische zorgverlening avant la lettre’
  • Muzikaal intermezzo
  • Toine Pieters (hoogleraar geschiedenis van de farmacie, Universiteit Utrecht): ‘Herbaria als bron voor farmaceutische geschiedenis’
  • Nicholas Le Clerq (student kunstgeschiedenis)
  • Aanbieding eerste exemplaar catalogus aan Drummond Coenraad (voorzitter Stichting Van de Sande)
  • Muzikaal intermezzo
  • Bezichtiging tentoonstelling en receptie

¶ J.M.H. van de Sande’s Bibliotheca Pharmacia – Een wandeling door de geschiedenis van de farmacie. Te zien van 5 oktober t/m 31 december 2012. Locatie UB Leiden. Svp hier aanmelden voor programma 5 oktober o.v.v. Bibliotheca Pharmacia. Info hier. Bestel hier de catalogus over J.M.H. van de Sande’s Bibliotheca Pharmacia voor € 15 (excl. verzendkosten).
¶ De tentoonstelling wordt getoond in samenhang met Leydse weelde, Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw, in Museum Boerhaave (11 oktober 2012 t/m 6 mei 2013) en Alchemie aan de Amstel: over hermetische geneeskunst in de Gouden Eeuw, in Bibliotheca Philosophica Hermetica te Amsterdam (29 oktober 2012 t/m 17 mei 2013).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.