Onbekende erotische prent van Napoleon geveild

zondag 14 oktober 2012 – Veilinghuis Christies Parijs veilt binnenkort een collectie boeken en prenten ‘van een bibliofiel’. Er zit een leuke aquarel (ca 1815) bij: een afbeelding à la Arcimboldo met Napoleon die met geheven roede een aantal naakte dames berijdt. Verwachte opbrengst € 15-20.000.

Tja. Een tierannieke vorst schaamteloos in zijn hemd zetten, daar heeft men kennelijk geen moeite mee. Ook Nederland kent een prent waarin de vorst – gevlucht naar Engeland – in zijn nakie staat. Bekend is immers de prachtige satirische prent (1795) van de Engelse cartoonist James Gillray, waarop stadhouder Willem V poedelnaakt temidden van zijn orangerie te vinden is.

De Oranjetelg leunt hier als een vadsige cupido tegen een aantal wel gevulde geldzakken. Hij zat in Engeland, gevlucht voor de Fransen, en vermaakte zich kostelijk met zijn dienstmeisjes. Hij droomt van vrouwen die door hem met succes zijn bevrucht.

Hoe anders verliep het met de satirische afbeeldingen uit 2012 waarop Beatrix naakt te midden van Papoea’s met bekokerde penissen werd afgebeeld. Ze had haar kleding aangepast aan het gastland, zo luidde het commentaar van Lucky TV (DWDD)

De rapen waren heel snel gaar. YouTube haalde schielijk het filmpje uit de schappen. De mailboxen van diverse dagbladen raakten verstopt van alle verontwaardigde reacties. Massa’s twitteraars vonden het smakeloos. Beatrix, naakt tussen de wilden, dat kan natuurlijk niet.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.