Leids notarieel archief online

zaterdag 3 november 2012 – ‘Een Notaris zonder kraauwels, is een leeliblanke Meerl: met een woord, een Nyls wondergedrogt.’ Aldus Weyerman in zijn postuum uitgegeven Oog in ’t Zeil.

Dat mag Weyerman dan wel vinden, feit is dat we ons anno 2012 dankzij al die notarissen van weleer een goed beeld kunnen vormen van de levens van onze voorouders. Maar onderzoek in notariële archieven is vaak tijdrovend en slopend. Microfiches, filmrollen, loodzware perkamenten banden: je moet er wat voor over hebben.

In Leiden is het leed binnenkort geleden. Het Regionaal Archief Leiden zet binnenkort alle notariële protocollen van vóór 1811 op haar website. Gratis. (In Amsterdam moet je voor het thuis digitaal inzien betalen). Citaat:

Sinds 2010 heeft het RAL stapsgewijs de helft van deze protocollen gescand en gepubliceerd. De komende maanden volgt ook de rest. Vanaf 1 januari 2013 kan iedereen alle oude notariële protocollen gratis op onze site doorzoeken.

Hopelijk zijn de akten goed doorzoekbaar en kunnen we er sporen van Weyerman in zijn Leidse jaren in terugvinden. Spannend.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.