Patriotten en de Franse tijd in Nederland

Gert Jan Kockenmaandag 17 december 2012 – Vanaf 20 december is in Kasteel het Nijenhuis een reeks van elf nieuwe werken van beeldend kunstenaar Gert Jan Kocken te zien.

Hij heeft hierin afbeeldingen en teksten samengebracht uit de Patriottentijd en de Franse tijd. Samen vormen ze een gelaagd beeld van Nederland rond 1800, de periode waarin de basis van het huidige Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd. Hoofdrolspelers zijn patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol, stadhouder Willem V, beeldhouwer Giuseppe Ceracchi en Napoleon Bonaparte.

Kocken liet zich inspireren door de context waarin Van der Capellen zich bewoog en door de beeldvorming rondom de edelman. Tijdens zijn leven werd hij al geliefd en verguisd, na zijn dood werden monumenten voor hem opgericht en vernietigd. Lange tijd is hij gezien als een weinig oorspronkelijk denker die vooral Franse en Amerikaanse verlichtingsdenkers navolgde. De afgelopen decennia werd zijn eigen geluid juist herontdekt en kreeg het meer waardering.

Deze info is te lezen op de website van Museum de Fundatie, een museum voor beeldende kunst met locaties in Zwolle (Paleis a/d Blijmarkt) en Heino/Wijhe (Kasteel het Nijenhuis). De serie kunstwerken, waarvan de titel een zin is uit Patriotten en bevrijders van Simon Schama, is in zijn geheel tot en met 17 maart 2013 te zien in Kasteel het Nijenhuis.

¶ Een aantal werken is in de laatste week van 2012 ook in abri’s in Zwolle te zien. In de loop van 2013 zullen werken uit de serie op meerdere plekken in Overijssel worden getoond. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.