Geschiedenis van de neus

120052.indddinsdag 8 januari2013 – In de 15e eeuw beschouwde men de neus als een venster waardoor de geurtjes de hersenen bereikten. In de 18e eeuw werd de neus een contragewicht ten opzichte van de hersenen. Neus en hersenen waren in evenwicht met elkaar. Hoe groter de neus, hoe groter de hersenen.

Dit is te lezen in de bescheiden studie van de neus, geschreven door Harald Kleinschmidt, hoogleraar geschiedenis internationale betrekkingen in Japan.

Iemand met een grote neus, schrijft Kleinschmidt, is volgens 18e-eeuwers een genie. Zo iemand is in staat prettige geuren op te vangen. Een grote neus geeft hem een hogere status.

Het boek Wie die Nase zum Riechorgan wurde gaat over de geschiedenis van lichaamsbewustzijn. Over de liefde die door de neus gaat. En uiteindelijk over de devaluatie van de neus: tegenwoordig is die niets meer dan een reukorgaan.

¶ Harald Kleinschmidt, Wie die Nase zum Riechorgan wurde. Lit Verlag (reeks Kleine Bibliothek) 2012. ISBN 978-3-643-12005-2. Prijs: 88 blzz voor € 12.80.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.