Uit de plooi

De Markt in Arnhem, pen in inkt en aquarel door Jan de Beijer (1775)

De Markt in Arnhem, pen in inkt en aquarel door Jan de Beijer (1775)

zondag 13 januari 2013 – Vanaf 2 februari is er in het Nijmeegse museum Het Valkhof een expositie gewijd aan de 18e eeuw, met daarbij speciale aandacht voor de gebeurtenissen in het oosten van het land (preview).

De tentoonstelling heet: Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging. Met deze titel willen de makers benadrukken hoe zeer Nederland in de 18e uit de plooi raakte. Citaat uit persbericht:

Heel letterlijk met het verdwijnen van de diepe plooien in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken. Maar ook in politiek en maatschappelijk opzicht ontplooien de mensen zich. De opvattingen over de rol van vrouw en kinderen in het huisgezin en over de rechten van burgers veranderen. De economische groei, en daarmee ook de politieke invloed, verschuift van de steden naar het platteland, en van het westen naar het oosten. Ook in geestelijk opzicht komen de mensen uit de plooi: de stijve zelfvoldane rijkdom van de 17de eeuw maakt plaats voor een persoonlijke beleving van geloof, individuele ontwikkeling en omgang met de medemens.

Wat is er te zien? Schilderijen, kleding, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s. Elk thema heeft een eigen sfeer en vormgeving meegekregen. Van uiterlijke pracht en praal via innerlijke ontwikkeling, naar een intieme ruimte waarin het huisgezin centraal staat.

Er is ook een pronkkamer: een interactieve ruimte waar je 18e-eeuwse kleren kunt passen, papier kunt knippen en 18e-eeuwse spelletjes kunt spelen. Hier worden ook lezingen, muziek- en dansvoorstellingen gegeven.

¶ Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Van 2 februari t/m 26 mei 2013. Open: di-zo: 11-17 uur. Met museumjaarkaart gratis. De bijbehorende publicatie is van Joost Rosendaal: Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging (Vantilt). Prijs € 22,50.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.