Dam! Dam! Borger damt!

Grafsteen Borgerdinsdag 22 januari 2013 – Weyerman damde, zoals André Hanou in 1987 (zie DBNL) constateerde. Elias Annes Borger (1784-1820) ook.

Na zijn dramatisch vroege dood herinnerden en prezen de achterblijvers hem om strijd. Bilderdijk, de onaangepaste, bleef zichzelf trouw en hield ook na Borgers dood een hekel aan het Friese wonderkind van weleer.

In die heerlijke herinneringen is er altijd een plaatsje voor Borgers bijzondere talenten in de knikkersport, bij het schaatsen en zwemmen en in het dammen. Hij leerde het spel in zijn geboortedorp Joure van meester Hornstra.

In Het Damspel. Het Magazine voor alle damliefhebbers, het decembernummer van 2012, jaargang 104, staat een kort stukje van Wim van Mourik over Borgers damtalent: hij was zijn tegenspelers vaak de baas, dankzij zijn ‘ver vooruitziende, fijne berekeningen’.

Was het datzelfde damtalent dat hem in zijn hartverscheurende ode ‘Aan den Rhijn’ haast zijn eigen dood deed voorzien? Hij sprak in het gedicht het ‘lijkgesteente’ toe, waaronder zijn vrouw en kind lagen. Hij vroeg de steen, thans nog steeds present in Katwijk, om ‘eerlang’ ook zijn gebeente toe te dekken.

Zijn partijen zijn niet bewaard. Zijn vooruitziende geest laat zich op het bord dus niet meer naspelen. ‘Aan den Rhijn’ is nog wel goed te lezen. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.