Junkie XL en de Vrede van Utrecht

Vrede van Utrechtdonderdag 31 januari 2013 – Driehonderd jaar geleden werd de Vrede van Utrecht ondertekend. Het vredesverdrag maakte een einde aan een lange periode van oorlogen in de wereld.

Utrecht was anderhalf jaar gastheer van diplomaten van diverse uithoeken van Europa. Werd een vrede tot dan toe doorgaans op het slagveld bekokstoofd, nu gebeurde dit vreedzaam aan de onderhandelingstafel (popy filmpje).

Tijd om stil te staan bij de gebeurtenissen. Dit gebeurt op verschillende manieren. (Meer info over activiteiten rond de Vrede van Utrecht vind je hier).

¶ Het openingsspektakel De Slag om de Vrede vindt plaats op zaterdag 13 april 2013. De locatie is even verrassend als uitnodigend: op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn Centrum. Te horen en te zien is het Metropole Orkest, Junkie XL, theater en een moderne variant van het vreugdevuurwerk uit 1713.

¶ Het congres Performances of Peace – Utrecht 1713-2013 dat i.s.m. de Werkgroep 18e eeuw wordt georganiseerd, vindt plaats op 24-26 april. Onder de sprekers bevinden zich bekende namen, zoals Willem Frijhoff, Donald Haks, Rudolf Dekker, Kornee van der Haven, Rudolf Rasch en Susan van Dijk. Kijk hier naar het totale programma en schrijf je alvast in.

¶ In het Utrechts Archief is van zaterdag 16 maart t/m maandag 25 november de expositie Hoge pruiken, plat vermaak te zien. Bezoekers krijgen er een beeld van het dagelijkse leven van de vele buitenlandse onderhandelaars en hun gevolg in het provinciestadje Utrecht. Waar woonden ze in de stad? Hoe vermaakten zij zich met feesten, theater en opera? Waar konden ze een gokje wagen? En waar haalden de HH hoogwaardigheidsbekleders hun dames van plezier vandaan?

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.