Wolf of wolfje: Gerard Brantsen (1735-1809)

Gerard Brantsenmaandag 28 januari 2013 – Een week geleden kocht ik het negende deel van Biografisch Woordenboek Gelderland. Net als de vorige delen ziet ook dit deel er weer picobello uit. Het bevat de levensbeschrijvingen van bijna vijftig mannen en vrouwen die in hun leven in de provincie Gelderland woonden. Zo mag koningin Wilhelmina plotseling Gelders heten.

Dankzij het negende deel hernieuwde ik de kennismaking met Albertine van Neukirchen van Nijvenheim (1742-1805) – Albertine wie? – die na een wel heel haastig mislukt huwelijk naar Parijs trok en er als ‘babe’ successen vierde. Heel wat mannen waren al blij als zij in roddels met haar in verband werden gebracht: nabijer kon je niet raken! Voor Nederlandse patriotten als Pieter Paulus en Robert Jasper baron van der Capellen effende zij de weg naar de hogere kringen in de Franse hoofdstad. In 1794 stond zij ook nog even op de nominatie om een kopje kleiner gemaakt te worden. Dan wás je wel iemand! Over haar had ik al gelezen in de Capellen-biografie van Jacques Baartmans.

Weinig minder oh la la was het leven van Gerard Brantsen (1735-1809). Hij was een Arnhemmer. Mijn moeder zou zeggen dat dat toch helemaal niet erg is. Radicale patriotten als Gerrit Paape hadden een gezonde hekel aan deze intrigant. Patriotten beschouwden hem als een paria; in Edwina Hagens Schimmelpenninck-biografie komt hij niet bepaald als een fijne knul naar voren; en Paape vergeleek hem met een wolf.

Maar dit wolfje had zijn charmante kanten: in Frankrijk trok hij een spoortje van nazaten, zo bleek uit de legaten waarvan in zijn testament sprake was. Het lemma dat Bert Koene aan Brantsen wijdde en de krijttekening die van zijn elegante en goedgekapte hoofd is gemaakt, wekken het verlangen naar meer.

Zelden worden bedes zo snel verhoord: in de voorjaarsprospectus van Verloren wordt voor maart een Brantsen-biografie aangekondigd. Schrijver ervan is … Bert Koene. In de bijgevoegde tekst is sprake van ‘duizenden door Brantsen nagelaten brieven’. De titel van de biografie luidt: Schijngestalten. Dat smaakt naar lectuur! Benieuwd of Brantsen vooral wolf of ook nog wat wolfje is. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.