Spannende verhalen over wulpse diplomatenvrouwen

De schandalen rond de Vrede van Utrecht

Cupido's in het zwerk en een vrijend stel aan de voet van het gedenkteken van de zojuist gesloten vrede

Cupido’s in het zwerk en een vrijend stel aan de voet van het gedenkteken van de zojuist gesloten vrede

dinsdag 5 februari 2013 – In 1711 verzocht Augustinus Freschot aan de vroedschap van Utrecht om een monopolie als leraar Italiaans. Hij voorzag dat de stad het centrum zou worden van een groot internationaal vredescongres en hoopte op emplooi voor zichzelf. Maar Utrecht had geen trek in de Italiaan.

Oude Italianen … ook toen al … Hij was getrouwd met een jonge Utrechtse blom bij wie hij naar verluidt zelfs nog twee dochters heeft verwekt.

Maar goed, Freschot was broodschrijver. Een avonturier met Franse roots. In 1714 verscheen bij Jacob le Doux uit Luik Histoire Amoureuse & Badine du Congres & de la Ville d’Utrecht. Anoniem en een vals verkoopadres. Natuurlijk, want met zo’n onthullend boekwerkje als dit liep je als schrijver en boekverkoper grote risico’s.

Freschot beschrijft allerlei feesten en partijen voor de diplomaten en onderhandelaars. Utrechtenaren waren deelgenoot van rollebollende lakeien, bekvechtende koetsiers die voor zichzelf een parkeerplaats opeisten, en knok- en steekpartijen onder de pages. Amourettes, huwelijksbeloften en galante hofmakerijen waren aan de orde van de dag. Utrecht vergaapte zich aan de indrukwekkend opgetutte stoten. Volgens Freschot stak de wulpse diplomatenvrouw Bergomi er met kop en schouders bovenuit (verder lezen, vanaf p. 11).

Volgende maand verschijnt voor het eerst een vertaling van dit pikante roddelboek over de Vrede van Utrecht: Amoureuze en pikante geschiedenis van het congres en de stad Utrecht. Volgens de blurb heeft onderzoek in Utrechtse archieven aangetoond, ‘dat het waarheidsgehalte van de verhalen veel hoger is dan altijd is aangenomen’.

¶ Erik Tigelaar (inl. en commentaar) en Roland Fagel (vert.), Amoureuze en pikante geschiedenis van het congres en de stad Utrecht. Augustinus Freschots verhaal achter de Vrede van Utrecht. Uitg. Verloren. ISBN 9789087043612. Prijs ca € 15 voor 176 blzz. De Franse tekst vind je hier (inclusief de hierboven afgedrukte titelprent).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.