De Laatste Stomme Zondaar

De Laatste Stomme Zondaarmaandag 18 februari 2013 – Op zaterdag 16 maart (vanaf 15.00 uur) wordt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel, Nijmegen) de roman De laatste stomme zondaar gepresnteerd. Geschreven door de Nijmeegse schrijver Peter Daanen.

Het verhaal gaat over Annie Verwoerdt, die bezoek krijgt van een onbekend manspersoon. Deze Alphons Klomphouwer blijkt ernstig ziek en grijpt deze laatste kans aan om haar een schokkend relaas te doen.

Hij vertelt haar over proces dat veertig jaar eerder achter gesloten deuren plaatsvond op het stadhuis van Nijmegen. Tijdens dit proces, in 1731, werd een Nijmeegse knopenmaker beschuldigd van de stomme zonde. Alphons was er als jong ambtenaartje bij.

Hij is daarna gedurende zijn lange carrière op zoek is geweest naar een oplossing van de raadsels die rond deze zaak speelden. Zijn zoektocht voert hem door de hele Republiek en biedt een inkijkje in de politieke en morele opvattingen van de 18e eeuw. Honderden slachtoffers vielen er tijdens de sodomietenvervolging, die de hele Republiek in haar greep kreeg. Het was volgens de auteur van de roman een periode van angst, machtsmisbruik, politieke vergelding, juridische willekeur, manipulatie, maar ook van godsdienstig fanatisme.

¶ De roman is uitgegeven door De Verteller. De prijs is nu nog € 11,50, na 1 maart € 12,50. ISBN: 978-94-91523-05-2. Het boek verschijnt op 16 maart 2013. De presentatie wordt opgeluisterd met een optreden van poëziekoerier Marjolein Pieks.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.