Geschiedenis leeft

Voor de Huygens-tentoonstelling wordt een replica gemaakt van de Oranjezaal in Huis ten Bosch

Voor de Huygens-tentoonstelling wordt een replica gemaakt van de Oranjezaal in Huis ten Bosch

Pieter Teyler (1702-1778) was een rijke zijdefabrikant en bankier die geloofde dat kennis de mensheid kon verrijken. In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden gebruikt om kunst en wetenschap te bevorderen. Resultaat: de Ovalen Zaal achter zijn huis in Haarlem, tegenwoordig de kern van het Teylers Museum. Op dinsdag 26 maart (14.30 uur) houdt Lenie ’t Hooft-van der Linden een 55+lezing over Teylers Museum in CASCA (Herenweg 96, Heemstede). Info hier.

Op 7 april (14-15 uur) wordt in het Boerhaave Museum te Leiden de zogenaamde Salonlezing gehouden: over Herman Boerhaave (1668-1738), die in 1709 ineens werd benoemd tot hoogleraar plantkunde. Juist in dit vak had hij geen ervaring en daarom moest hij zich in korte tijd bekwamen als plantkundige. Als hoogleraar gaf hij immers onderwijs en diende hij leiding te geven aan de befaamde Hortus. Zijn biograaf Luuc Kooijmans zal vertellen hoe hij daarin slaagde. Info hier.

Johannes Swammerdam (1637-1680) is vooral bekend als anatoom en als pionier van het microscopisch onderzoek. Minder bekend is dat hij bevriend was met voor­aanstaande kunstenaars en zelf een zeer getalenteerd tekenaar was. Op woensdag 10 april (16.30-17.30 uur) houdt Swammerdam-biograaf Eric Jorink een lezing over het belang dat Swam­merdam hechtte aan afbeeldingen ‘naer het leeven’, de visuele tech­nieken die hij ontwik­kelde en hanteerde en de praktische problemen waarmee hij te maken kreeg. Plaats: Boerhaave Museum in Leiden. Info hier.

De Leidse stadssecretaris en dichter Jan van Hout (1542-1609) ligt begraven in de Pieterskerk. Op donderdag 25 april (16-18 uur) worden bij dit graf twee fraaie zandstenen plaquettes onthuld. Ter gelegenheid hiervan spreekt Karel Bostoen over het overlijden van Van Hout en zijn grafplek in de Pieterskerk. Info hier.

En ook niet vergeten: op 25 april 2013 opent de Grote Kerk in Den Haag haar deuren voor een heel bijzondere tentoonstelling over twee bijzondere en invloedrijke mannen uit onze Gouden Eeuw, Constantijn en Christiaan Huygens. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.