Napoleon en Europa


zaterdag 6 april 2013 – Ambitie kan Napoleon niet worden ontzegd, zeker niet wat de uitbreiding van Europa betreft. De Parijse tentoonstelling Napoleon et l’Europe belicht de gevolgen van zijn beleid en de diepe littekens die het in Europa achterliet.

Het is een grote tentoonstelling, met zo’n 250 kunstwerken uit alle hoeken van Europa. Hiermee wordt een beeld geschetst van de opvattingen van Napoleons tijdgenoten over oorlog, politiek, diplomatie, de overheid, valuta, propaganda en kunst.

Het gaat over veldslagen en allianties, waarmee Napoleon zijn heerschappij over Europa wilde te vergroten. Over de Slag bij Austerlitz, de Grande Armée, Waterloo, het Congres van Wenen. De iconografie op zwaarden, messen en vuurwapens, decoraties, munten, archiefstukken, schilderijen, beeldhouwwerken en prenten spreekt voor zichzelf: Napoleon had voor- en tegenstanders. Hij werd verheerlijkt en verguisd.

Aan de uniformen kun je zien hoe de dragers ervan zich wensten te presenteren. Het uniform van vice-admiraal Nelson dat hij droeg tijdens de Slag bij Trafalgar, staat naast de prestigieuze uniformen van Alexander I van Rusland en van keizer Franz I van Oostenrijk. De lange grijze jas van Napoleon zelf wordt natuurlijk ook tentoongesteld.

¶ De expositie Napoleon et l’Europe is van 27 maart-14 juli 2013 te zien in Musee de l’Armee, Hôtel National des Invalides, Parijs. Info hier (vooral het onderdeel Parcours).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.