Noordeloos

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (3)

zaterdag 25 mei 2013 – Noordeloos, dorp in de Alblasserwaard, kennen we van Klaas Donkersloot (1706-1773), schout van de hoge en vrije heerlijkheden Noordeloos en Overslingeland, polderschout van de polders Grootewaard, Noordzij, Botersloot en Overslingeland en kerkmeester van Noordeloos.

Het dorpje kennen we, dankzij de biografie van Pim van Oostrum, ook van Juliana Cornelia de Lannoy (1738-1782), die dikwijls verblijf hield op het slot te Noordeloos. Helaas resteert er van dit fameuze slot van Noordeloos weinig meer dan een omgracht terrein met toegangsbrug.

Desondanks is Noordeloos anno 2013 nog altijd een prachtige locatie voor een rustige wandeling. Aan de gevel van Noordzijde 95 is een raadselachtige gevelsteen te zien.

Noordeloos Noordzijde 95

De buitenmuur van de monumentale boerderij uit 1614, Noordzijde 118-119, herinnert aan een ramp uit de achttiende eeuw. Op 24 december 1741 brak de Lekdijk bij Ameide door, en kwam het water hier meters hoog te staan.

Noordeloos, Noordzijde 118-119

Ongeveer vijftien kilometer westelijker ging het in 1755 ook aan de Lek mis: aan een van de steunberen van de kerk van Streefkerk, die toch al beduidend hoger in het landschap staat dan de omringende huizen, herinnert een peilsteen aan de in dat jaar bereikte waterhoogte. — JF

Streefkerk, peilsteen

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.