Barok stadspaleis in Berlijn volledig herbouwd

Stadtschloss gobelinzaal

Gobelinzaal in het voormalige Stadtschloss

vrijdag 14 juni 2013 – Het beroemde 18e-eeuwse Stadtschloss in Berlijn wordt herbouwd. Hoewel men al een tijdje bezig is met het geldverslindende project aan de rivier de Spree, is eergisteren pas de symbolische eerste steen gelegd. In 2019 staat het paleis als replica weer op z’n oude plek.

Berlijn kende eeuwenlang een Stadtschloss. In de 15e eeuw gebouwd als burcht, in de 16e eeuw omgevormd tot renaissancepaleis werd het aan het begin van de 18e eeuw geschikt gemaakt voor Frederik I (plaatje). Hij werd in 1701 koning in Pruisen maar zou reeds in 1713 aan een fatale longziekte bezwijken. Zijn zoon en opvolger, soldatenkoning Frederik Willem, erfde een volledig failliete boedel.

Het Stadtschloss heeft altijd al veel geld gekost. Het begon al met de verbouwing die Frederik I in gang zette. Hij liet op het paleis een munttoren bouwen, met uitzicht op de stadspoort Unter den Linden. Al tijdens de bouw, in 1706, stortte de Münzturm in en werd de architect ontslagen. Nog steeds hoopt men het geld te vinden dat om en nabij de toren moet zijn verborgen.

De nieuwe architect liet een nieuwe vleugel bouwen waarmee in 1716 de omvang verdubbelde. Daarna bleef het Stadtschloss vrijwel onaangepast.

In de 20ste eeuw begon de teloorgang van het enorme barokke paleis met zijn parken en fonteinen. Na WO I werd het geplunderd door revolutionairen (1918). Het leger werd ingezet en de muren werden door granaten doorzeefd. In 1920 werd het als museum opgeleverd maar na het bombardement van in 1945 brandde het vier dagen lang. Het werd uiteindelijk in 1950 gesloopt.

De bouw van het Stadtschloss wordt wegens de miljoenen euro’s die ermee gemoeid zijn, met gemengde gevoelens ontvangen. Ook vindt men het te veel retro, zo blijkt uit het commentaar in Der Spiegel:

Der Wiederaufbau des Berliner Stadtschlosses symbolisiert perfekt den Geist der Merkel-Ära: Im Land herrscht schläfriges Biedermeier.

Het wordt een museum met kunstvoorwerpen van exotische culturen, uit de overige musea van Berlijn.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.