Open Access

Weststeijndonderdag 20 juni 2013 – DOAB is al weer een tijdje in de lucht – oud nieuws dus – maar het kan geen kwaad hier toch even de aandacht vestigen op deze Directory of Open Access Books.

De database is voortgekomen uit een samenwerkingsverband van goed willende wetenschappelijke uitgeverijen die, aldus de website, ‘metadata harvesting and content dissemination’ in het vaandel hebben staan.

Tja, dat dissimineren klinkt geleerd. Volgens mij doet de boekverkoper dat ook. Desondanks is het een handreiking aan de veeleisende iPad- of Kindle-adept en aan de budgettair beknibbelde bibliothecaris. Gerenommeerde uitgeverijen uit alle windstreken hebben de uitgaven die ze ook digitaal hebben gepubliceerd, in één doorzoekbare database geplaatst. Sommige uitgevers hebben een handjevol titels geschoven (Brill), andere meer dan honderd (AUP en Universitäts Verlag Göttingen). – Hier een overzicht.



Het begin is er dus, maar niet duidelijk is hoe snel de database wordt gevuld. Bovendien zoek je niet full text maar alleen op trefwoord. Maar wat een geneuzel. Want als je het woord ‘eeuw’ intikt in bovenstaand zoekscherm, krijg je verrassende teksten voor je:

  • Isabelle Devos, Allemaal beestjes. Mortaliteit en morbiditeit in Vlaanderen, 18de-20ste eeuw (2006)
  • Christophe Madelein, Juigchen in den adel der menschelijke natuur. Het verhevene in de Nederlanden (1770-1830) (2011)
  • Benjamin B. Roberts, Sex and Drugs before Rock ‘n’ Roll : Youth Culture and Masculinity during Holland’s Golden Age (2012)
  • Alex van Stipriaan, Surinaams contrast. Roofbouw en overleven in een Caraïbische plantagekolonie (1750-1863) (1993)
  • Betje Wolf en Aagje Deken, Geschrift eener bejaarde vrouw, editie André Hanou (2007)
  • Frans-Willem Korsten en Jan Bloemendal, Joost van den Vondel (1587-1679) : Dutch Playwright in the Golden Age (2012)
  • Arthur Weststeijn, The Polical Thought of Johan & Pieter de la Court (2012).

Van dat laatste boek schijnt eerdaags bij Bert Bakker een Nederlandse bewerking op de markt te komen: De Radicale Republiek. Johan en Pieter de la Court. Dwarse Denkers uit de Gouden Eeuw (prospectus zomer 2013).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.