Luitdagen

Freifrau von Keyserlinckdonderdag 15 augustus 2013 – In de Gouden Eeuw was de luit een uiterst populair instrument. In hoofse en huiselijke kringen werd veel gespeeld op deze ‘koningin van de muziekinstrumenten’. Talloze componisten schreven er muziek voor, zoals de hoffluitist van Dresden, Sylvius Leopold Weiss (1687-1750). Hij schreef meer dan 600 werken voor de luit.

Terwijl de luit aan Duitse hoven populair bleef, raakte het instrument in Nederland in de huiselijke kringen langzamerhand in onbruik. Omstreeks het midden van de 18e eeuw is het zelfs geheel verdwenen: het tokkelinstrument maakte plaats voor de klavecimbel.

Tijdens het jaarlijkse Festival Oude Muziek in Utrecht (dit jaar in het teken van de Vrede van Utrecht) vinden dit jaar de Internationale Luitdagen 2013 plaats. Van 30 augustus tot en met 1 september worden er tal van luitrecitals ten gehore gebracht door bekende luitisten als Paul O’Dette, Anthony Bailes en Fred Jacobs.

Op vrijdag 30 augustus is er ook een symposium, gewijd aan de luit in de Gouden Eeuw. Dan wordt de nieuwe facsimile-editie van de complete luitwerken van Nicolaes Vallet gepresenteerd (inclusief dubbel-cd). De Frans-Nederlander Vallet (†1642) was beroepsmusicus en werkte in Amsterdam, waar hij ook een dansschool had.

Verder verschijnt The Lute in the Dutch Golden Age: Musical Culture in the Netherlands ca. 1580-1670, geschreven door Jan Burgers (AUP). Het bevat een overzicht van de geschiedenis van de luit in de Gouden Eeuw. In dit boek passeren beroemde en onbekende luitisten, beroepsmusici en min of meer begaafde amateurs de revue. Verder is er aandacht voor luitmuziek, luitbouwers en de (internationale) handel in luiten. Ook wordt de plaats van de luit in literatuur en schilderkunst onderzocht. Blurb:

Het boek levert daarmee een bijdrage aan onze kennis van de geschiedenis van de luit, maar ook van de cultuur van de Republiek, en speciaal van het tot op heden relatief onderbelicht gebleven muziekleven.

¶ Het programmaboekje van de Nederlandse Luitdagen vind je hier. Informatie over het boek en over de luitwerken van Nicolaes Vallet vind je hier. En hier is meer info over het Festival Oude Muziek (onder andere met Diner 1713).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.