Oorlog is goed voor de literatuur

Oorlogsliteratuurmaandag 19 augustus 2013 – Ondanks, of liever gezegd, dankzij alle ontberingen hebben we dankzij de oorlogen die de Republiek hebben geteisterd, prachtige literatuur. Dit is het centrale thema van de bundel Oorlogsliteratuur in de vroegmoderne tijd, die aanstaande zaterdag wordt gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens het jaarcongres van de Werkgroep De Zeventiende Eeuw.

De bundel komt voort uit de onderzoeksgroep Proud to be Dutch onder leiding van Lotte Jensen. Citaat blurb:
‘In deze bundel staat de literaire verbeelding van oorlog in de vroegmoderne Republiek vanuit een Europees perspectief centraal. Wie waren betrokken bij de totstandkoming ervan en welke belangen hadden zij? Hoe verhouden fictie en werkelijkheid zich tot elkaar? Welke oorlogen werden in de collectieve herinnering bewaard en welke zijn vergeten?’

Een aantal artikelen bestrijkt de oorlogsliteratuur uit de 18e eeuw (artikelen over de 17e eeuw vind je hier). Zo schrijft Kornee van der Haven over de militair als personage in het soldatentoneel en Bart Verheijen over het (literaire) verzet tegen de conscriptie tijdens de Napoleontische bezetting. Rick Honings analyseert de manier waarop Le Francq van Berkhey de slag bij de Doggersbank beschrijft. Lieke van Deinsen neemt de Vierde Engelse Oorlog onder de loep, terwijl Nelleke Moser in haar artikel het Digt Memoriaal (1762-1815) van Cornelis van der Schelling als uitgangspunt neemt. Janneke Weijermars, ten slotte, onderzoekt de wijze waarop de mythe van Waterloo in de Nederlandse literatuur vorm krijgt.

Oorlog is ook vaak het thema van liederen. Dat zal de reden zijn geweest om de bundel te presenteren op het congres De zingende Nederlanden: actualiteit, identiteit en emotie in de vroegmoderne liedcultuur. Het congres van de Werkgroep De Zeventiende Eeuw vindt plaats op zaterdag 24 augustus in de Koninklijke Bibliotheek. De dag wordt in de Haagse Grote Kerk (Huygenstentoonstelling!) afgesloten met een kort concert.

¶ Lotte Jensen en Nina Geerdink (red.), Oorlogsliteratuur in de vroegmoderne tijd. Vorm, identiteit en herinnering. Verloren 2013. ISBN 9789087043414. Prijs € 25 (240 blzz met plaatjes).
¶ Aanmelden voor het congres door een mail te sturen naar Maartje De Wilde en geld over te maken volgens bijgaande instructies. Het programma van het congres staat hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.