Naar de Barbiesjes

don-juan-in-de-west-jacco-hogewegwoensdag 21 augustus 2013 – Nadat Jacco Hogeweg in de jaren ’90 een scriptie had geschreven over Pieter Constantijn Groen (Historische Letterkunde, UvA), heeft het materiaal alsmaar uitnodigend op de plank gelegen. Nu is het boek klaar: Een Don Juan in de West. Vanaf 5 september ligt het in de winkel.

Het verhaal begint in 1792. Pieter Groen vertrekt op 19-jarige leeftijd naar Berbice. Hij houdt in zijn schriftje een dagboek bij, waarin hij schrijft over zijn reis, zijn belevenissen in West-Indië en zijn terugkeer naar de Republiek. Slechts twee jaar is hij van huis, maar het was genoeg om zeven schriftjes te vullen.

Pieter Groen is eigenlijk nog een puber, maar heeft wel een goed ontwikkelde opmerkingsgave. In de slopende, want vochtige hitte die de toenmalige Nederlandse kolonie eigen is, observeert hij de bestuurders, bewoners en slaven in de Barbiesjes. Citaat blurb:

Pieter Groen geeft een levendig verslag van wat hij meemaakt, wie hij ontmoet en wat hij ziet: op zee, in de havens, maar vooral op de plantages. In het laatste dagboek, ‘Apart journaal’, vertelt hij uitgebreid over zijn seksuele escapades met zowel welgestelde blanke dames als zwarte slavinnen.

Het bestaan van de dagboeken van Pieter Groen was al bekend dankzij de inventarisatie egodocumenten van Rudolf Dekker. Pieter Groen schreef ze voor zichzelf en voor familie en vrienden. Het lijkt alsof hij tegenover hen verantwoording aflegt over wat hij daar deed, zegt Hogeweg in een interview. ‘Hij pocht nogal.’ Over vrouwen bijvoorbeeld, die hij met 250 zweepslagen van zich af zou hebben geslagen. Of over het feit dat hij op de terugweg zelf aan het roer stond van het schip dat hem weer naar Amsterdam zou brengen.

Vanaf 15 oktober is er in het Nationaal Archief een tentoonstelling rond dit reisverhaal. Theatermaker Jaime Ibanez heeft zich erdoor laten inspireren voor zijn historische tragikomedie Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes. Het stuk is een coproductie van het Nationaal Archief, Theatergroep Hotel Modern en het Feikes Huis. In juni 2013 beleefde het theaterstuk zijn première op Oerol.

¶ Jacco Hogeweg, Een Don Juan in de West. Het reisverslag van koopmanszoon Pieter Groen (1792-1794). Balans. ISBN 9789460036613. Prijs: € 19,95 (256 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.