Wilhelmshöhe in Kassel op Unesco-lijst

herkules1dinsdag 27 augusts 2013 – We zouden het bijna vergeten: het comité van het Unesco-Werelderfgoed heeft deze zomer de Wilhelmshöhe bij Kassel als een uniek voorbeeld van Europese absolutistische bouwkunst opgenomen op de lijst van cultuur en natuur, die bijzondere bescherming verdienen.

Terecht, naar mijn mening. Want de Wilhelmshöhe is niet alleen het grootste op een heuvel gelegen park in Europa, het complex is ook een van de fraaiste monumenten uit de 18e eeuw. Bezienswaardigheden zijn onder meer de beroemde waterloopjes, het slot Wilhelmshöhe, de ruïne Löwenburg en het koperen Hercules-standbeeld dat hoog boven alles en iedereen uit torent.

Hercules was het begin van alles, zo staat er te lezen op de fraaie site van het Duitse Verkeersbureau. Toen landgraaf Karel van Hessen-Kassel (de vader van de voormalige opdrachtgever van Weyerman), aldus het verkeersbureau, in Rome het monumentale beeld van Hercules Farnese zag, had hij de smaak te pakken gekregen. Hij nam architect Guerniero uit Rome aan, die het landgoed aanlegde in de periode van 1701 tot 1711. Tegen de steile helling van het Habichtswald (haviksbos) troont op 527 meter het achthoekige kasteel met de beroemde Hercules op de top.

Keurvorst Willem I veranderde het omliggende landschap vanaf 1785 in het wilde en romantische, natuurlijk ogende bergpark met watervallen, glooiingen en bruggen. In het naar hem genoemde slot Wilhelmshöhe, gebouwd van 1786 tot 1798, bevinden zich vorstelijke appartementen met kostbaar meubilair in empire- en classicistische stijl, en portretschilderijen van Tischbein. Verder is er een museum ingericht met een collectie oude meesters.

Vanaf het einde van de 19de eeuw werd het slot als zomerresidentie gebruikt door keizer Wilhelm II, waardoor het gedurende twee decennia een centrum van Europese politiek werd. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.