De Republiek in Franse tijd

Kuipers Vrijheid Gelijkheid Broederschapvrijheid-gelijkheid-broederschap-jan-kuiperswoensdag 11 september 2013 – Zojuist verscheen het boek Vrijheid, gelijkheid en broederschap van ‘multi-genreauteur’ en voormalig stadsdichter van Middelburg, Jan J.B. Kuipers.

In zijn nieuwste boek is niet alleen aandacht voor de Republiek in de Franse tijd (1794-1815), maar ook voor het gebied waar de roots van de auteur liggen: Zeeland. Met onder meer hoofdstukken over de napoleontische versterking van de (Wester)schelde en de Walcheren Campaign met het verwoestende Engelse bombardement op Vlissingen in 1809.

Kuipers beschrijft hoe het voor Nederlanders was om te behoren tot een revolutionair begonnen wereldrijk. Ingrijpende hervormingen brachten een scheiding aan tussen kerk en staat. De Fransen voerden de burgerlijke stand in en introduceerden een onafhankelijke rechterlijke macht en parlementaire democratie.

Maar de schaduwzijden waren enorm. plundering, economische ruïne, onderhoud van hongerige en haveloze troepen, burgeroorlog, invasies, het sterven van duizenden soldaten in den vreemde. Citaat blurb:

Vrijheid Gelijkheid Broederschap behandelt de macro-ontwikkelingen én de menselijke factoren van ambitie, verraad, staatsgrepen, oorlogsellende, hielenlikkerij en onverzoenlijk verzet. Het boek belicht eveneens de voorgeschiedenis: de Brabantse Omwentelingen in het Zuiden en de Patriotten in het Noorden. Ook komt de ongelukkige hereniging van Noord en Zuid aan de orde, uitlopend op de Belgische Revolutie van 1830.

Een revolutionaire activiste als Mietje Hulshoff krijgt in dit publieksboek ruim aandacht.

¶ Jan J.B. Kuipers, Vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Nederlanden in de Franse tijd. Walburg Pers. ISBN 9789057309045. Prijs € 29,95 (hardcover, 16o blzz, geïllustreerd).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.