Niet vergeten: verjaardag van Diderot

Stenger - Diderotwoensdag 18 september 2013 – Op 5 oktober aanstaande is het 300 jaar geleden dat Diderot werd geboren. Tijd dus voor een nieuwe biografie. Deze keer was het Nantes-hoogleraar Gerhardt Stenger die de pen ter hand nam. Hij schreef een lijvig boek dat nu al enkele maanden in de winkel ligt. Bekijk hier een youtube-filmpje (‘jijbuis’ zeggen sommigen) waarin Stenger een lezing geeft naar aanleiding van dit boek.

De 300ste verjaardag van één van Frankrijks grootste schrijvers wordt natuurlijk groots gevierd. Zo krijgt hij de twijfelachtige eer om één dezer dagen te verhuizen van Saint Roch naar de vroegere Eglise Ste Geneviève, nu het mausoleum Aux Grands Hommes la Patrie Reconnaissante. Daar wordt hij vergezelschapt door rivaal Voltaire en aartsvijand Rousseau.

In de geboorteplaats van Diderot, Langres, zijn al het hele jaar allerlei activiteiten gaande met als thema Diderot en de Encyclopédie waar hij beroemd mee geworden is. Hier vind je een overzicht. Eindelijk krijgt Diderot daar ook een eigen museum: La Maison des Lumières Denis Diderot. Het wordt op 5 oktober geopend (verder lezen).

Ook in Brussel is aandacht voor de schrijver, al lijkt hij er wat met de haren bij gesleept. In het gebouw van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten vindt op 21 en 22 november een congres plaats over lichaam, pijn en beeldende kunst: The hurt(ful) body before Diderot: Pain and Suffering in Early Modern Performance and the Visual Arts (c. 1600-1790). Lees hier meer informatie over het thema en het programma.

¶ Gerhardt Stenger, Diderot. Le combattant de la liberté. Édition Perrin 2013. ISBN 978-2-262-03633-1. Prijs: € 29 (±800 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.