‘Mis je je land niet?’

Roman over culturele kruisbestuiving in 18e eeuw

Zwarte Messiasvrijdag 20 september 2013 – Op achtjarige leeftijd wordt Olaudah Equiano, alias Gustavus Vassa (±1745-1797), met zijn zusje ontvoerd door slavenhandelaren in Nigeria. Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. Aan het einde van zijn leven, 1796, vertelt een ontredderde Gustavus vanuit Londen zijn levensverhaal aan een Londense abolitionist.

Gustavus heeft zichzelf waar mogelijk ontwikkeld. Hij is een overtuigd christen geworden en was zelfs op een gegeven moment in staat om zichzelf vrij te kopen. In Londen trad hij in het huwelijk met een blank meisje. In het eind-achttiende-eeuwse verzet tegen de slavernij speelde hij een belangrijke rol.

Dit is in het kort het verhaal van de Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe, dat ze optekende in haar roman De zwarte messias. Unigwe staat onder kenners van de Afrikaanse literatuur hoog aangeschreven. Ze werd genomineerd voor de Afrikaanse Wole Soyinka Prize for Literature en ze ontving de Nigeria Prize for Literature.

Olaudah Equiano heeft echt geleefd, vertelt Unigwe in een interview (hier). Hij schreef zijn eigen autobiografie: The Interesting Narrative of The Life of Oladah Equiano (1794). Die werd in liberale kringen een bestseller. Citaat schrijfster: ‘Bij ons is de man tegenwoordig niet meer zo bekend, maar in de Angelsaksische en Afrikaanse wereld staat zijn boek op de plank naast Uncle Tom’s Cabin van Harriet Beecher-Stowe.’

De recensent van De Wereld Morgen vindt De zwarte messias meer een ‘literaire historische roman dan een socio-economische ontleding van de georganiseerde kidknappingen in Nigeria en West-Afrika ten bate van de slavenmarkt en de westerse plantagelandbouw in Amerika.’

¶ Chika Unigwe, De zwarte messias. Antwerpen, De Bezige Bij 2013. ISBN 9085424542. Prijs: € 19,95 (304 blzz, geïllustreerd). Lees hier een uitgebreide samenvatting. Het portret op de cover, naar het schilderij van de Schotse schilder Allan Ramsay, is vermoedelijk Olaudah Equiano.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.