De peepshow van Sir Richard Worsley

Sir Richard worse-than-sly, exposing his wifes bottom; -o fye!

Sir Richard Worsleydonderdag, 17 oktober 2013 – In 1782 werd het VK weer eens opgeschrikt door een geruchtmakend proces. Deze keer was Sir Richard Worsley (1751-1805) erbij betrokken: de gouverneur van het Isle of Wight.

Zijn politieke carrière werd in de kiem gesmoord door toedoen van zijn vrouw, Lady Worsley, die als miljonairsdochter Dorothy Seymour Fleming een aantal jaren daarvoor op 17-jarige leeftijd met hem in het huwelijk was getreden.

Het schandaal werd opgetekend in wat later een bestseller zou blijken: The Trial with the Whole of the Evidence Between The Right Hon. Sir Richard Worsley […], Governor of the Isle of Wight, […] Plaintiff, and George Maurice Bisset, Esq; Defendant, for Criminal Conversation with the Plaintiff’s Wife (Londen 1782).

De spotprent hierboven laat zien wat er gaande was. Terwijl Lady Worsley zich staat te wassen, biedt haar man hun buurman de gelegenheid om even over de schouders mee te genieten van het spannende tafereel dat de naakte dame bood.

In feite exploiteerde hij zijn vrouw, zo luidde de beschuldiging aan het adres van Sir Richard Worsley. Maar intussen was ook een andere geruchtenmachine op gang gekomen om aan te tonen dat er weinig sprake was van exploitatie, aangezien de dame in kwestie er zelf 27 minnaars erop nahield (verder lezen).

¶ Hallie Rubenhol, Lady Worsley’s Whim: An Eighteenth-Century Tale of Sex, Scandal and Divorce. Vintage Books 2009. Preview en review.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.