Nacht van de Geschiedenis

Nacht van de Geschiedenisvrijdag 27 september 2013 – Geschiedenis moeten we tegenwoordig beleven. Met drama, waarin feiten en nuances worden gecombineerd met spanning en emoties. Nachtelijke spektakelstukken horen bij deze trend.

De Nacht van de Geschiedenis is daar een modern voorbeeld van. Een uitdaging voor sprekers, spelers én luisteraars: heeft iedereen wel genoeg adrenaline in het lijf om niet in slaap te vallen?

Als we de organisatoren mogen geloven, hoeven we ons over dit laatste geen zorgen te maken. Het schijnt apart te zijn om in het donker naar het Rijksmuseum te lopen en daar de Nacht van de Geschiedenis bij te wonen (hoewel het eigenlijk meer de Avond van de Geschiedenis is).

Het thema is dat van de Maand van de Geschiedenis: Vorst & Volk. Over het Koninkrijk der Nederlanden. Over de Oranjes. En over andere wereldlijke en religieuze vorsten en leiders die Nederland gekend heeft. Alles wegens de viering van 200 jaar Koninkrijk en dus is er veel te doen over de lange achttiende eeuw. Eén van de programmaonderdelen is het Nachtsymposium op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Citaat:

Drie sprekers besteden aandacht aan de wisselwerking tussen vorst en volk door de eeuwen heen. Een volk kan zonder vorst, maar een vorst niet zonder volk! De lezingen worden afgewisseld met korte verhalen over historische objecten in de collectie van het Rijksmuseum. Onder meer Els Kloek over de vrouwen van Oranje, Karina Meeuwse over Lodewijk Napoleon en de Nederlanders en Eveline Koolhaas over Willem II en Waterloo.

Tijdens de Nacht worden de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs (onder wie Roelof van Gelder) over hun boeken geïnterviewd. Verder is er een historische opfriscursus over de Oranjes. Er worden verhalen verteld over schilderijen en voorwerpen in het Rijks die iets met Vorst & Volk van doen hebben. Er zijn films, er worden mini-opera’s opgevoerd, een OVT-uitzending wordt gemaakt, spelletjes worden gespeeld. Ook worden biografen geïnterviewd: Machiel Bosman (biograaf stadhouder Willem III), Jeroen Koch (biograaf koning Willem I), Jeroen van Zanten (biograaf Willem II) en Dik van der Meulen (biograaf koning Willem III).

¶ Op 5 oktober (19.30-01.00 uur). Prijs: € 20 (kaartverkoop hier). Alle informatie over de Nacht van de Geschiedenis vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.