woensdag 9 oktober 2013 – Het lang verwachte vierde deel uit de reeks ‘Geschiedenis van de Nederlandse literatuur’ gaat over de 18e eeuw in de Noordelijke Nederlanden. Inger Leemans en Gert-Jan Johannes laten hierin vele personages uit de literatuur van dit tijdvak de revue passeren. Een bonte stoet van maanreizigers, schipbreukelingen, kluizenaars, patriotten, hoeren en dominees, edelmannen en schuinsmarcheerders trekt aan de lezer voorbij.
Op 12 december wordt dit boek, met de mysterieuze titel Worm en donder, officieel ten doop gehouden. Ter gelegenheid hiervan is er een wedstrijd, waaraan de Moderne Heliconprijs is verbonden. Een prijsvraag zoals 18e-eeuwse genootschapslieden die zo vaak uitschreven. Citaat:
Wat is de waarde van de achttiende-eeuwse Nederlandstalige literatuur? Welke literaire teksten mogen niet vergeten worden en waarom niet? Wat is uw favoriete achttiende-eeuwse toneelstuk, gedicht, hofdicht, epos, embleem? Welke relevantie hebben deze teksten voor het hedendaagse publiek? Hoe kunnen we de achttiende-eeuwse literatuur vertolken en aantrekkelijk maken voor een breed publiek?
De inzendingen hoeven niet alleen essays te zijn. Ook andere vormen zijn welkom. Je kunt een 18e-eeuws lied instuderen en de opname insturen. Een Youtube-filmpje met een opvoering van een dramatisch toneelmoment is ook mogelijk. Of een eigengemaakte satirische cartoon, geïnspireerd op de windhandelpamfletten van 1720. Of een nanopublicatie van een ellenlang epos, of een poëticaal vertoog. Een game, een serie tweets, lesontwerpen, promo-acties ten gunste van de 18e eeuwse letterkunde: alles mag, alles kan.
¶ Inger Leemans en Gert-Jan Johannes, Worm en donder. Uitgeverij Bert Bakker 2013. ISBN 978 90 351 3045 6. Prijs: € 59,95 (800 blzz). Info hier (p. 22). Deadline Moderne Heliconprijs: 15 november 2013. Inzendingen toesturen naar dit adres. Verdere info over boek en prijs hier.