woensdag 16 oktober 2013 – Vandaag een paar korte berichtjes. Allereerst over het boek Naar het aards paradijs, van Roelof van Gelder, dat niet alleen genomineerd is voor de Libris Geschiedenis Prijs (uitslag op 20 oktober), maar ook voor de Zeeuwse Boekenprijs (uitslag 9 november). Het boek staat tevens op de tiplijst van de AKO literatuurprijs (uitslag 28 oktober).
Op 19 oktober neemt Jonathan Israel het eerste exemplaar in ontvangst van Verlichting in Nederland 1650-1850, geschreven door Jan Wim Buisman. De presentatie vindt plaats in Museum Boerhaave (Boerhaavezaal), Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden. Al eerder werd dit boek gesignaleerd op de Weyerman-website. Info over de presentatie vind je hier.
Nadat Spa in 1764 een badinrichting kreeg, kon het plaatsje uitgroeien tot een internationaal kuuroord. Het werd tevens een verzamelplaats voor mondaine Europeanen die van heinde en verre kwamen om zich daar te ontspannen en op krachten te komen. Daniel Droixhe en Muriel Collart bundelden de teksten van het symposium over de betekenis van de badplaats Spa voor de Verlichting (september 2012): Spa, carrefour de l’Europe des Lumières. Les hôtes de la cité thermale au XVIIIe siècle (Parijs, Éditions Hermann 2013).
Voor het Historisch tijdschrift voor de Krimpenerwaard (2013-3) schreef Leen Ouweneel een artikel over de Schoonhovense courant aan het einde van de 18e eeuw. De krant, die voor die periode zeer spaarzaam bewaard is gebleven, werd geschreven door de voormalige Amsterdamse suikerraffinadeur Jan Hendrik Reisig (1749-1794). Wat erg aardig is: Reisig bood in zijn krant gelegenheid aan zijn aangetrouwde familielid Pieter van Woensel om er bijdragen in te publiceren. Reisig onderhield verder vriendschappelijke betrekkingen met de bekende patriotse schrijver Jacobus Kantelaar.
Dat de Maand van de Geschiedenis dit jaar het thema Vorst & Volk heeft, zal inmiddels niemand zijn ontgaan. Alle activiteiten staan in het teken van ‘200 jaar koninkrijk’. Op 18 oktober (12.30-13 uur) houdt Eveline Sint Nicolaas, conservator Geschiedenis van het rijks, in het Auditorium van het Rijksmuseum de lunchlezing ‘Het volk roept om inspraak: revolutie in Nederland eind 18de eeuw’. Acta Historica, het platform voor beginnende historici, organiseert op zaterdag 26 oktober het symposium ‘In voor en tegenspoed. Het Koninkrijk der Nederlanden en de Oranjes’. Niet helemaal achttiende-eeuws, maar toch de moeite van deze signalering waard (info hier).