Helse bestorming van Arnhem

Arnhem Bezetting en Bestorming 1813donderdag 7 november 2013 – Op 30 november 1813 zette de toekomstig koning Willem I voet aan land op het strand van Scheveningen. Hiermee brak een nieuwe periode aan van een Nederlandse eenheidsstaat rond de troon van Oranje. Maar op diezelfde dag vielen in een helse bestorming van Arnhem tweeduizend slachtoffers, zowel onder de Pruisische aanvallers als de Franse verdedigers.

Die ‘eeuwig gedenkwaardigen dag van Arnhemsch moordtoneel’ is echter uit het collectieve geheugen verdwenen. Ten onrechte, vinden de schrijvers van de zojuist verschenen bundel Arnhem 1813.

De aandacht in dit boek concentreert zich op het effect van de Franse bezetting vanaf 1795 en van de Pruisische bestorming op het alledaagse leven van bestuurders, bedeelden, katholieken en soldaten in Arnhem. De bestorming van 1813 wordt tevens in een internationaal perspectief geplaatst.

Eén van de artikelen in het boek gaat uitgebreid in op het ooggetuigenverslag van bombardement in 1813, waar de Weyerman-site eerder over publiceerde (hier). De Arnhemmers hebben nog veel meer historische publicaties over hun stad in petto, getuige de met Arnhem 1813 geopende reeks: Arnhemse Geschiedenissen deel 1.

¶ Onno Boonstra , Jan de Vries en Paul van Lunteren (red.), Arnhem 1813. Bezetting en bestorming. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087043797. Prijs: € 19 (geïllustreerd, kleur).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.