Nijmeegs drama over verleiding en verraad

Steffie van den Oord Vonkmaandag 11 november 2013 – Driehonderd jaar geleden staan de Nijmeegse Anna Maria Vonk en haar minnaar Behr terecht op de Grote Markt. Zodra ze eenmaal op het schavot zijn gehesen, doet de beul Andries van Anholt (familiegeschiedenis) zijn onherroepelijke werk: het tweetal wordt geradbraakt.

De uitgever noemt de roman Vonk: een ‘Shakespeariaans drama over verleiding en verraad’. De roman over het waar gebeurde liefdesdrama uit 1713 is geschreven door de Nijmeegse schrijfster Steffie van den Oord. Een sheakespeariaans drama lijkt het verhaal inderdaad.

De echtgenoot van Anna Maria Vonk was namelijk in de Waal gevonden. Dood. Toegetakeld. Vermoord. De Nijmegenaren wisten direct wie de schuldigen waren. Want hield zij het niet met de Duitse luitenant die bij hen was ingekwartierd? Werd het liefdespaar niet herhaaldelijk in de herberg om de hoek gesignaleerd?

Aan de hand van het uitgebreide rechtbankdossier dat in het Archief Nijmegen bewaard is gebleven, kon Van den Oord de gebeurtenissen reconstrueren. Getuigenverklaringen, pijnbankverhoren, liefdesbrieven van de luitenant: het zit er allemaal in. Maar hebben Vonk en haar minnaar daadwerkelijk de moord op hun geweten? zo vraagt Van den Oord zich af. Vonk heeft immers tegen een getuige gezegd dat ze een rein geweten heeft. Ze is niet gevlucht toen ze hoorde dat ze verdachte was.

¶ Steffie van den Oord, Vonk. Een noodlottige liefde. Uitgeverij Atlas 2013. ISBN 9789045024790. Prijs: € 19,95 (256 blzz.). Hier vind je verwijzingen naar mediaoptredens van de auteur (o.a. OVT) en hier een recent artikel.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.