Dankzij Napoleon geen cent verdiend aan Gronings gas

napoleonvrijdag 15 november 2013 – Het was Napoleon die bepaalde dat de staat – en dus niet de grondeigenaar – zeggenschap heeft over grond- en delfstoffen in de grond. Dit heeft ervoor gezorgd dat inwoners van het gaswiningsgebied in de provincie Groningen niets hebben verdiend aan de gasbel.

Dit is een van de onderwerpen van het symposium De erfenis van Napoleon dat op 28 november wordt gehouden in Cultuurcentrum Van Beresteyn in Veendam. Diverse sprekers werpen hun licht op de nalatenschap van de kleine keizer als staatsman, wetgever en uitvinder. ‘Napoleon wordt in eerste instantie vaak herinnerd vanwege zijn catastrofale veldslagen. Maar achteraf gezien is hij één van de grootste staatslieden van Europa geweest’, aldus het persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Niet alleen de mijnwet komt ter sprake. Thomas von der Dunk spreekt bijvoorbeeld over de invloed die Napoleon heeft gehad op de staatsvorming in Nederland en Europa. Verder spreekt Mart van Lieburg over de innovaties in de genees- en heelkunde dankzij de bloederige taferelen op de slagvelden. Interessant is ook het verhaal van Franz Lenselink over het ontzet van Delfzijl, de laatste plaats in Nederland die werd bevrijd van de Franse bezetting.

Over Napoleons erfenis is ook een expositie ingericht: in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Aan de hand van de thema’s Standaardiseren, In het leger, Bestuur en Continentaal stelsel zie je voorbeelden van wat we aan Napoleon te danken hebben, zoals het metrieke stelsel, militaire dienstplicht, invoering van het bevolkingsregister en landbouwontwikkeling.

Het aangrenzende Duitse gebied Ost Friesland behoorde van 1806-1810 tot het koninkrijk Nederland. Het Heimatmuseum in Leer behandelt in een gelijktijdige expositie daarom dezelfde thema’s, bezien vanuit Duits perspectief.

¶ Aanmelden voor het symposium hier (kosten: € 10). Info over symposium en expositie hier. Bekijk hier een filmpje over wat we te danken hebben aan de Romeinen (Life of Brian).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.