Bibliotheken als totaalkunstwerk

bibliotheek_omslag_LRwoensdag 11 december 2013 – Hoe zagen de bibliotheken in het oude Mesopotamië eruit? Hoe bewaarde men de kleitabletten? Hoe moest een bibliotheek er in de 18e eeuw uitzien? Hoe denkt men tegenwoordig over het ideale bibliotheekgebouw?

De Britse kunst- en architectuurhistoricus James Campbell trok de afgelopen drie jaar samen met fotograaf Will Pryce langs vele bibliotheken, overal ter wereld. Ze selecteerden 85 bibliotheken uit 21 landen. Elke bibliotheek is een getuigenis van bijzondere opvattingen over hoe een bibliotheek eruit moet zien.

Het resultaat is een spectaculair boek over de geschiedenis van de bibliotheekarchitectuur. Je ziet moderne bibliotheken zoals de nieuwe Nationale Bibliotheek van China, maar ook de Tripitaka Koreana, gebouwd in 1251 in Zuid-Korea en de oudste bibliotheek ter wereld die nog altijd intact is.

Tijdens de 17de en 18de eeuw ontstonden in Europa grote boekencollecties, die niet voor niets ‘boekzaal’ werden genoemd: de boeken pasten in één enkele grote zaal. Maar die zaal was vaak onderdeel van een groter gebouw, zoals een universiteit, een kasteel of een klooster. Eind 18e eeuw brak het tijdperk aan van het aparte bibliotheekgebouw.

Overigens komen Nederlandse bibliotheken in dit monumentale overzichtswerk nauwelijks ter sprake. Citaat uit blurb van de Nederlandse uitgever:

Dit boek is het eerste overzicht van de geschiedenis van dit gebouwtype, van het ontstaan van het schrift tot de dag van vandaag, van het oude Mesopotamië tot het moderne Japan. Elk tijdperk en elke cultuur heeft de bibliotheek opnieuw uitgevonden, gemodelleerd naar zijn eigen prioriteiten en interesses, en al doende een afspiegeling geschapen van de beschaving zelf.

¶ James W.P. Campbell en Will Pryce, De bibliotheek. Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis. Uitgeverijen Toth en Luster. ISBN 97 8 90 820387 12. Prijs € 49,95 (320 blzz). Een paar schitterende foto’s uit het boek vind je hier. En een recensie vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.