Aan het einde van het oude jaar

Ending of the Old Yeardinsdag 31 december 2013 – Deze prent verscheen onder de titel ‘The Ending of the Old Year’ als frontispiece in het Carlton House Magazine, Or, Annals of Taste, Fashion, and Politeness, dat vanaf januari 1792 in maandelijkse afleveringen bij de Londense firma W. & J. Stratford verscheen. De prent is in 1789 gestoken door Inigo Barlow, naar een tekening van Samuel Collings.

Gezellig is het niet op deze afgebeelde oudejaarsavond. Het is tien over twaalf. Een vrouw heft een bierpul en staat op het punt die stuk te slaan op de man voor haar. Ze trekt en duwt aan zijn hoofd, maar wordt tegengehouden door de man achter haar, die haar bij de taille vasthoudt. Het slachtoffer toont zijn gebalde vuisten. De overige aanwezigen kijken toe en lijken veel plezier te beleven aan de knokpartij. Prettige jaarwisseling!

Een paar details wijzen er echter op dat het helemaal geen oudejaarsprent is. Op de vloer liggen namelijk een paar bokshandschoenen en aan de muur hangen de portretten van twee beroemde achttiende-eeuwse prijsvechters en bokskampioenen: Richard Humphries en Daniël Mendoza. De hamer in de hand van de staande man rechts is ook niet bepaald een oudejaarsavondtattribuut. Toch vond de uitgever van het Carlton House Magazine dat dit een gepaste prent was voor deze gedenkwaardige avond.

De oplettende lezer heeft natuurlijk gezien dat de man met de hamer wel heel erg onelegant van de prent af valt. De prent blijkt te zijn afgesneden: we zien alleen het linker gedeelte. De totale prent is onder de titel ‘A Pugilistick Club’ in 1789 voor het eerst afgedrukt in de Attic Miscellany (deel 1, p.81). Meerdere prenten hieruit werden later in het Carlton House Magazine gerecyceld.

Pugilistick ClubWie de totale prent bekijkt, ziet inderdaad geen oudejaarsavond maar wel een van de vele genootschapjes die Engeland in de 18e eeuw telde: een Pugilistick Club. Of wat je zou kunnen noemen: een Maatschappij tot Bevordering van de Kunst van het Boksen.

De mannen rechts staan allemaal met gebalde vuisten. De man met de hamer fungeert als voorzittend scheidsrechter. De meid links is blijkbaar dusdanig beledigd door de man voor haar, dat ze hem niet met de vuist maar met een tinnen kroes te lijf gaat. Duidelijk een spelbreekster.

Van 1719 tot 1824 was de bokssport de nationale sport in Engeland (bron). Pas in 1867 werden boksers verplicht te knokken met leren bokshandschoenen. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.