Het begin van een nieuw jaar

De kalenderverkoopster (1814/15)

De kalenderverkoopster (1814/15)

woensdag 1 januari 2014 – Met het aantal bezoekers van deze Weyerman-site had de Stichting Jacob Campo Weyerman in 2013 ruim twintig keer het Muziektheater in Amsterdam kunnen vullen. Het theater was met zijn 1600 zitplaatsen telkens weer uitverkocht geweest.

Het afgelopen jaar werden er 297 berichten geplaatst. In mei begon Jac Fuchs met zijn wandeltochten door Nederland, met de camera in de hand om onbekende sporen van de achttiende eeuw vast te leggen. Eind juni ging de zondagse reeks Merkwaardig van start: een wekelijkse opsomming van links die voor de blogbezoekers wellicht interessant zijn. In juli schreef Peter Altena een fraaie serie bijdragen over Woltemale, de beroemde Zuid-Afrikaanse held die ook in Nederland grote bekendheid genoot.

Gemiddeld komen er ongeveer 100 bezoekers per dag. Het drukst was het op 28 november (203 bezoekers). De site telde over heel 2013 zo’n 28.000 bezoekers uit Nederland. Het aantal Belgische lezers bleef daarbij, met de tikkenteller op ruim 2.000, sterk achter. In totaal kwamen er gemiddeld 390 Fransen, Duitsers en Amerikanen op bezoek. Er kwam één bezoeker uit Kirgizië en één uit Myanmar, het voormalige Burma. Dat is mooi meegenomen.

Wat waren de attracties in 2013? We geven een top 5: je mag er zelf je conclusies uit trekken. Nummer 1 is het bericht over de olifant uit de film Les Mis. De spannende verhalen over diplomatenvrouwen die tijdens de vredesonderhandelingen in 1713 de de Utrechtse party’s opvrolijkten, kwamen op nummer 2. Veel lezers kreeg ook de necrologie die Peter Altena schreef van Marijke Spies. Nummer 4 en 5 waren de berichten over een erotische prent van Napoleon en over een 18e-eeuwse cover van een aflevering van de Cosmopolitan. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.