woensdag 19 februari 2014 – Sven verloor zijn goud, tot ieders spijt, maar toen alle podiumplaatsen geheel oranje oplichtten, bleek de nationale trots weer onverminderd groot. Schaatsen. Daarmee verover je de harten van het volk.
Heeft William Grant dat in 1780 soms ook gedacht toen hij, in Londen, de schilder Gilbert Stuart opdracht gaf hem op de schaats uit te beelden? Het resultaat was overweldigend. Hoog boven je torent de Schot uit, op schaatsen. Met de armen over elkaar kijkt hij op je neer. Zijn blik is ernstig. Alsof hij nog aan zijn finale rit moet beginnen. Maar niets is minder waar. De Schotse schaatser had al geschaatst.
De Amerikaanse schilder was gewend om zijn opdrachtgevers groot en groots te vereeuwigen. Sporten was er natuurlijk niet bij. Maar toen Grant bij het atelier arriveerde, zo vertelde Stuart later, mompelde hij iets over het vrieskoude weer. ‘Prima schaatsweer’, zal hij hebben gezegd, ‘en zeker geen weer om stil te poseren.’ Dat bracht beide mannen op een idee. Weg waren ze.
Schaatsend op de Serpentine, in Hyde Park, bedacht Stuart dat het misschien een aardig idee was om de rijke Schot op de schaats te vereeuwigen (verder lezen). Het resultaat meet bijna 2,5 bij 1,5 meter. William Grant is in de kracht van zijn leven. Atletisch en elegant. Schaatsen kon hij als geen ander. Logisch, hij kwam uit Edinburgh, de eerste stad ter wereld die een ijsclub had waar jongelui zich konden bekwamen in de edele kunst van het schaatsen. Als er toen Olympische Spelen werden gehouden, zou het podium misschien wel vol Schotten hebben gestaan. — RvV
¶ The Skater van Gilbert Stuart heeft in de jaren ’90 Henry Raeburn geïnspireerd dominee Robert Walker op de schaats te vereeuwigen. Naar aanleiding van een dode roomse Leidse schaatser schreef Peter Altena op deze website over The Skating Minister. Bekijk hier de schaatsen van William Grant nog eens goed. Het schilderij zelf hangt in de National Gallery of Art in Washington DC.