Jubileum Genootschap Belle van Zuylen

Antje van Hogendorpvrijdag 4 april 2014 – Het Genootschap Belle van Zuylen viert zijn 40-jarig bestaan op twee dagen in mei, waarvan vooral 11 mei voor buitenstaanders de moeite waard is. Zo spreekt Madeleine van Strien-Chardonneau over de reisbelevenissen van drie beroemde en minder beroemde Nederlandse vrouwen uit de 18e eeuw: Belle, Betje en Antje. 

Wie Belle en Betje zijn, mag bekend worden verondersteld. Antje is minder bekend. Zij is Anna C.W. van Hogendorp (1766-1802), de vier jaar jongere zus van Gijsbert Karel van Hogendorp. Het Nationaal Archief bewaart twee reisdagboeken van haar: gehouden op een reis naar Nijmegen en het kasteel Biljoen te Velp (september-oktober 1787) en gehouden op een reis naar Bonn (in 1792). De eerste reis maakte Antje kort voordat de patriotten het veld moesten ruimen voor de orangisten. Ze vertrok van de buitenplaats Sion bij Delft naar het stadhouderlijk hof in Nijmegen.

Op 11 mei kunnen de deelnemers van het mini-symposium, na de high tea in de Gobelinzaal van het Slot Zuylen, kiezen uit een wandeling door de tuinen en landerijen of een rondleiding door het kasteel zelf. Het kerkje bij het Slot, normaal gesloten voor publiek, zal ook toegankelijk zijn.

Verder worden fragmenten van het toneelstuk L’inconsolable opgevoerd. Belle wilde het toneelstuk niet laten drukken. Het verscheen wel in het Duits: door Ludwig Ferdinand Huber vertaald als Der Trostlose (Berlin, Vossischen Buchhandlung, 1794). – RvV

¶ Het jubileumprogramma van het Genootschap Belle van Zuylen op 10 mei (Noord-Hollands Archief te Haarlem) en 11 mei (Slot Zuylen, aanvang 10.00 uur) vind je hier. Aanmelden tot 26 april.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.