Barend Graat

kroning-mariadonderdag 24 april 2014 – ‘Laat je Kinders een Ambacht leeren, in stee van een Konst, dan zullenze geen wisse Ligtemissen worden, in de plaats van wisse Konstschilders.’ Met deze woorden waarschuwde de Amsterdamse schilder Barend Graat (1628-1709) moeders die hun zonen een carrière als kunstschilder toewensten. Ten minste, als we Weyerman mogen geloven (bron).

Op 21 mei houdt kunsthistorica Margreet van der Hut een lezing over deze Barend Graat. De entreegelden zijn bedoeld voor de restauratie van een van zijn schilderijen. 

Barend Graat was van katholieke huize. Hij schilderde in opdracht van de franciscanen De Kroning van Maria (1670). Dit enorme altaarstuk van 2 bij 3 meter was bedoeld voor hun schuilkerk ’t Boompje in Amsterdam. Het schilderij is na de sloop van ’t Boompje overgeplaatst naar kerk De Boom, die op dezelfde plek is gebouwd. De lezing vindt daar plaats: iedereen kan het schilderij van dichtbij bekijken.

Graat schilderde overigens niet alleen altaarstukken. Weyerman schrijft in zijn Konst-schilders, in navolging van Houbraken, dat Graat ook veel regenten als opdrachtgevers had en dat hij behoorlijk populair was:

hij schilderde ontrent die tyd de vier Regenten van het Oude Mannenhuys, en de ses Overluyden van het Gild der Leertouwers, beneffens veele Zolder-, en Schoorsteenstukken, ook graauwe Beelden staande in Nissen en in Portaalen. Veele voorname Heeren Huyzen binnen en buyten Amsterdam pronken noch hedensdaags met zyn Konst, en onder anderen die van de Heeren Velters, Borgermeester der Stêde Amsterdam, Kornelis Kalkoen, Schepen der zelve stede, Kornelis Broek, Venkol, Meyndert Domp, en veele andere Heeren en Konstliefhebbers.

Barend Graat hield twee keer per week een tekensociëteit aan huis waar hij met collega-schilders naar naakte modellen schilderde. Leerlingen had hij nauwelijks, zo meldt Weyerman. Graat raadde immers iedereen het ambacht af. Verder behoorde hij tot een kring van voornamelijk katholieke liefhebbers van het toneel rond Jan Vos, die in zijn tijd directeur van de schouwburg was. — RvV

¶ Aanvang lezing op 21 mei: 20.00u. Entree € 10. Plaats: Parochiecentrum bij de Boomkerk, Admiraal de Ruyterweg, Amsterdam (ingang: Gibraltarstraat 55). Info hier. Reserveren hier. En lees hier een masterscriptie over Barend Graat.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.