Piet fopt Jan en Jan fopt Piet

Piet fopt Janzaterdag 28 juni 2014Piet fopt Jan en Jan fopt Piet verscheen in 1737 anoniem, maar het wordt algemeen beschouwd als een van de werkjes waarmee Weyerman in zijn Vianense periode droog brood probeerde te verdienen. Het werd in 1990 door Gerardine Maréchal in de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman besproken. In Piet fopt Jan kraakt Weyerman een boek over Jansenistische mirakelverhalen af.

Een titelprent zat er bij goedkoop drukwerk als Piet fopt Jan niet aan. De prent hierboven komt daar dan ook niet vandaan.

Wel uit Jean danse mieux que Pierre, Pierre danse mieux que Jean, ils dansent bien tous deux. Maréchal wijst erop dat de titels van beide werken verdacht veel verwantschap hebben met elkaar. In het Franse werk zijn het de Jezuïeten die het er ongenadig van langs krijgen.

Helaas is de titelprent in alle vijf deeltjes van Jean danse mieux que Pierre identiek, zodat er maar één keer te gniffelen valt. Niettemin lijkt me de prent opwindend genoeg voor een optreden als zaterdags plaatje op deze site. Let vooral op de gretigheid waarmee de afgebeelde Jezuïeten de dames leren hoe een muziekinstrument tussen de benen te bespelen. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.