Dansende honden

Tiepolozaterdag 19 juli 2014 – Deze dansende honden zijn getekend door de Venetiaanse schilder en illustrator Giovanni Domenico Tiepolo (1727-1804). De tekening maakt deel uit van de enorme collectie tekeningen en prenten van de Pierpont Morgan Library in New York. De bibliotheek heeft onlangs de eerste 2.000 tekeningen online gezet. Eind 2014 moet het totaal van 12.000 illustraties voor iedereen via het web beschikbaar zijn. 

Dansende honden waren een vertrouwd beeld op dorpspleinen en kermissen. Net als apen die acrobatische capriolen uithaalden en hanen die elkaar venijnig te lijf gingen. Wie bijvoorbeeld googlet op de woorden ‘dancing dogs’, vindt een hoop afbeeldingen van belachelijk aangeklede honden die op hun achterpoten een dansje doen. In een 19e-eeuws werk van ene Eduard Zborzill over het dresseren van honden las ik hoe je die beesten zo gek krijgt:

Wil men eenen hond leeren dansen, dan moet hij eerst goed op de achterpooten kunnen loopen. Men bindt hem aan den linker-voorpoot een touwtje, dat men aan het andere einde vasthoudt boven den hond. Nu maakt men met de hand langzaam eene cirkelvormige beweging om den hond heen; en door aan het touwtje te trekken maakt men, dat de hond zich omdraaien moet […].

Er was indertijd nog geen dierenpolitie die deze praktijken tegenhield.

Op de tekening van Tiepolo zijn de honden niet uitgedost in jurkjes met roesjes en pailletten. Het is armoe troef, want de muzikanten hebben slechts enkele honden aangekleed, en dan nog in een schamel jasje. Tiepolo maakte overigens ook een schilderij waarop dansende honden – I Cani Sapienti – zijn afgebeeld. Het werd in januari jl. bij Christie’s geveild. Opbrengst: 3.6 miljoen dollar. Veel geld voor een mooi schilderij. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.