Boekgeschiedenis met behulp van Google Maps

Bookscape GEOGRAPHIES OF PRINTING AND PUBLISHING IN LONDON BEFORE 1800woensdag 30 juli 2014 – In mei 1724 overleed de Londense boekverkoper William Taylor aan ‘a violent fever’. Hij had zijn winkel in Paternoster Row. Weyerman kende hem en memoreerde in de Ontleeder der Gebreeken, naar aanleiding van Taylors dood, dat deze een behoorlijke smak geld had verdiend aan zijn uitgaven. Ook in de Read’s Journal van 9 mei 1724 wordt hij zo herinnerd: ‘an eminent bookseller, reputed to be worth between 40 and 50,000 pounds.’

Het smalle straatje de ‘Row’ was al sinds de 15e eeuw een verzamelplaats voor boekverkopers, uitgevers, schrijvers en lezers. Wat er te doen was, wie er werkten en winkelden: het is te lezen Bookscape. Geographies of Printing and Publishing in London before 1800, van James Raven. Het boek is vorige maand verschenen. 

Hoe zag de boekenwereld eruit in het Londen van vóór 1800? Wie waren er werkzaam in deze branche? Welke functies oefenden zij uit? En met welke aanverwante bedrijven en handwerkslieden werkten zij samen? Deze vragen staan centraal in Bookscape. Over de titel:

He [Raven] has coined the word ‘bookscape’ to characterise the historical reconstruction of real, imagined and remembered book trading neighbourhoods, sites and individuals, although the term could be much more expansive.

Ravens uitgangspunt is de topografie van de stad. Mede aan de hand van plattegronden en topografische prenten reconstrueert Raven het boekenbedrijf in de verschillende straten en buurten van Londen: van St. Paul’s Churchyard en Paternoster Row tot Fleet Street, Little Britain en Cornhill. Hij laat zien welke impact een drukkerij-uitgeverij had op de directe omgeving en welke bedrijfjes zich daar in de buurt vestigden. Soms waren dat serieuze ondernemers, andere keren waren het avonturiers die de kassa luid hoorden rinkelen bij de gedachte alleen al aan wat zij konden verdienen aan drukker-uitgevers in de buurt.

Het aardige van de werkwijze van Raven is, dat hij gebruik heeft gemaakt van Google Maps en van moderne geografische informatiesystemen (GIS) om geo-informatie van Londen op te slaan en te analyseren. Gegevens over waar iets gebeurt, bedrijfspanden, wegen, maar ook procedures, betrokken bedrijven en personen: alles wordt opgeslagen en met het computerprogramma bewerkt en gevisualiseerd. Deze aanpak levert een verrassend nieuw beeld op van de sociologie van het boekenbedrijf. — RvV

¶ James Raven, Bookscape. Geographies of Printing and Publishing in London before 1800. British Library Publishing 2014. ISBN 9780712357333. Prijs: € 50 tot 70, afhankelijk van de verkoper (gebonden, 272 blzz. en geïllustreerd). Lees hier Ravens artikel ‘Constructing Bookscape. Experiments in mapping the sites and activities of the London Book Trades of the Eighteenth Century’ (2007).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Boekgeschiedenis met behulp van Google Maps

  1. JF schreef:

    Toen Taylor overleed heette Read’s Journal nog The Weekly Journal; or, British Gazetteer. Read bracht in november 1715 het eerste nummer uit. In Augustus 1730 veranderde hij de naam in Read´s Weekly Journal.

  2. Iets dergelijks voor Amsterdam is ook online te raadplegen: ‘Geotexting the printed world 1450-1900’ (http://new.arkyves.org/help/geocontext ). Speeltje van Paul Dijstelberge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.