‘Als die Royals aus Hannover kamen’

Keurvorst van Hannover 123 jaar op Britse troon

Georgians and Hanover

donderdag 31 juli 2014 – De Engelsen vieren dit jaar feest omdat er al 300 jaar een telg uit het Huis van Hannover op de troon zit. De Royals noemen zich echter sinds WO I geen Hannover meer (nu: House of Windsor) en ook is er al 177 jaar geen sprake meer van de personele unie waarbij de Britse vorst tegelijkertijd ook keurvorst is.

Niettemin: een feestje. Ook in Neder-Saksen, het ‘Bundesland’ waarvan Hannover de hoofdstad is. Het Duitse feestje duurt tot 5 oktober 2014 en wordt in verschillende paleizen en musea gevierd. Een overzicht. 

The Hanoverians on Britain’s Throne, 1714–1837
Landesmuseum te Hannover
Hier wordt een beeld geschetst van de 123 jaar personele unie, gebaseerd op de biografieën van George I t/m IV en William IV. Er is aandacht voor diverse oorlogen, zoals de Zevenjarige Oorlog, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd en de napoleontische oorlogen. Andere onderwerpen zijn mode, muziek (Händel!), universiteit van Göttingen, reizen in de 18e eeuw. Gottfried Wilhelm Leibniz, Jonathan Swift en Jane Austen: ook hun namen komen voorbij.

Hannovers Herrscher auf Englands Thron
Museum-Schloss-Herrenhausen te Hannover
Deze expositie in het gerestaureerde slot Herrenhausen laat zien hoe men leefde aan het Hannoverse hof. Het mooist is echter de kunstverzameling van de bastaardzoon van George II, rijksgraaf Johann Ludwig von Wallmoden-Gimborn (1736–1811). Hij bracht heel wat kunstwerken uit Engeland naar Hannover, waaronder vijftig in Rome ‘gevonden’ marmeren sculpturen.

Eine Kutsche und zwei Königreiche
Historisches Museum Hannover
Eye catcher is de Gouden Koets, die in 1782 werd gebouwd ten behoeve van de opening van het Parlement in Londen. In 1814, nadat Napoleon was overwonnen en de keurvorst in zijn macht werd hersteld, is de koets overgebracht naar Hannover. De koets staat symbool voor de politieke invloed van de Hannovers en de uitdijende economische wereldmacht die Engeland in de loop van de 19e eeuw werd.

Königliches Theater! – Britische Karikaturen aus der Zeit der Personalunion und der Gegenwart
Deutsches Museum für Karikatur und Zeichenkunst, Hannover
De titel zegt het al: een tentoonstelling van zo’n 250 satirische prenten ten tijde van de personele unie. Er wordt ook een vergelijking getrokken met hedendaagse karikaturen. Vorsten, politici, seksschandalen, hofintriges: ook in de 18e eeuw was de makers van deze prenten niets te dol. Uiteraard veel aandacht voor het werk van James Gillray, Thomas Rowlandson en George Cruikshank (met fraaie voorbeelden op de website).

Reif für die Insel. Das Haus Braunschweig-Lüneburg auf dem Weg nach London
Residenzmuseum in Celler Schloss, Celle
Hoe kom je als keurvorst aan de macht op Het Eiland? Dat gebeurt door met veel tamtam je rijkdommen ten toon te spreiden, strategisch interessante huwelijken te arrangeren en tegenstanders uit de weg te ruimen. Achter een indrukwekkende façade van glitter en kunst woedde vaak een felle machtsstrijd. En daar gaat deze tentoonstelling in het alleraardigste stadje Celle bij de Lünerburger Heide over.

¶ Informatie over de vijf exposities vind je hier. En hier vind je informatie over een cassette met catalogi, uitgegeven door Sandstein in Dresden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.